Zit ons Charlotte in de puree? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Zit ons Charlotte in de puree?

Geschreven op 04 juni 2020. - Eten en drinken

Problemen met de patatjes, het komt de laatste jaren vaker voor. Te veel, te droog, te weinig kans om ze op te eten… Onze oplossing? Meer patatjes eten! Gelukkig zijn ze ongelooflijk veelzijdig én ... LEKKER! 

 

Leuke meisjesnamen

Charlotte, Franceline, Nicola, Agila of Gala. Dit zijn geen populaire meisjesnamen, maar wel aardappelsoorten. Er bestaan zo’n 300 aardappelrassen, met elk hun eigen toepassingen. Het is belangrijk dat je steeds de aardappel kiest die het meest geschikt is voor het gerecht dat je wil klaarmaken.

De aardappel behoort tot de nachtschadigen en is dus familie van de tomaten, aubergines en paprika’s. Het loof van de aardappelplant is giftig, maar de knollen zijn wel eetbaar en uiterst voedzaam. De aardappel legt in die knollen zijn energievoorraad aan in de vorm van zetmeel. Aardappelen hebben hun oorsprong in Zuid-Amerika. In Europa werd de aardappel geïntroduceerd door de Spaanse veroveraars. Die gingen in het huidige Peru en Chili op zoek naar goud en zilver en kwamen met aardappelen terug. Zo raakte de aardappel uiteindelijk in heel Europa ingeburgerd. De aardappel bleek een goed wapen te zijn in de strijd tegen de grote hongersnood die het Europese continent in de zestiende eeuw teisterde. De plant is gemakkelijk te telen en dankzij de aardappel kon de groeiende bevolking toch gevoed worden.
 

Bloemig of liever vastkokend

Elke aardappelvariëteit heeft andere eigenschappen. Zo hebben vastkokende aardappelen een fijne structuur en behouden ze hun vorm perfect na het koken. Je kan ze koken of bakken. De bekendste variëteiten zijn Charlotte en Nicola. Bloemige aardappelen met een witte kleur zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. Je kookt of bakt ze, stampt ze tot puree of je maakt er heerlijke frietjes van. Hoe meer zetmeel de aardappel bevat, hoe bloemiger hij is. Denk maar aan het bintje.
 

Waar komen die heerlijke frietjes vandaan?

Wie in België aardappelen zegt, zegt frietjes. Die zouden al bestaan sinds 1680. Het verhaal gaat dat de arme inwoners van Namen, Andenne en Dinant kleine visjes uit de Maas frituurden zodat ze beter smaakten. Maar als het water bevroor en het te gevaarlijk werd om te vissen, sneden ze aardappelen in de vorm van visjes die ze op hun beurt frituurden. Zo werd de friet geboren. Chips ontstond in 1853 in de Amerikaanse stad Saratoga. Een industriemagnaat bestelde er een stuk vlees met frietjes. Omdat hij de frietjes te dik vond, stuurde hij ze terug naar de keuken. De eigenaar sneed de aardappelen in flinterdunne schijfjes en dompelde ze in kokende olie. De kelner schotelde hem de ‘potato chips’ voor en die werden enorm gesmaakt.
We zouden trouwens ook onze herfstvakantie te danken hebben aan de aardappel. Het rooien van de aardappelen gebeurden vroeger met de hand en daar werd het hele gezin bij ingeschakeld. Veel kinderen bleven in die periode thuis van school om te helpen en daarom werd uiteindelijk de herfstvakantie ingelast.
 
Om nog even terug te komen op onze vraag: Charlotte zit best niet in de puree, maar het bintje voelt er zich wel perfect thuis.
 
Lekkere receptjes nodig? Lekkervanbijons.be inspireert.