Menu

Terug naar Actualiteit >Zo plant je een nieuwe boom

Geschreven op 18 oktober 2018. - Nieuws, Tuinieren
plant een boom

Een boom plant je best tussen oktober en april. Dan zijn ze in winterrust. Koop een gezonde plant en controleer de toestand van de wortelkluit (niet te nat of te droog). In het najaar worden bomen aangeboden met naakte wortel. Plant ze na de aankoop zo snel mogelijk om schade door uitdroging te vermijden.

 

Zet geen bomen als de grond te nat is. De bomen groeien deze periode immers niet en de wortels rotten dan snel weg. Plant ook niet als het vriest, het is niet zo fijn om dan te graven en de jonge planten kunnen dan geen water opnemen. Containerplanten kan je in principe het hele jaar door aankopen en planten, toch blijft het ideale moment de winter.

 

Checklist voor het planten van een boom

 

Planten water geven voor je ze plant

Bomen met een naakte wortel zet je 30 minuten in een emmer met water. Containerplanten geef je een stevige portie water voor je ze uit de pot haalt.

 

Controleer hoe groot de wortelkluit is

Haal de boom uit zijn pot of verpakking en bekijk de wortelkluit. Spreid de wortels van de bomen wat uit. Schat in hoe groot het plantgat moet zijn.

 

Wil je een rond of vierkant plantgat?

Als de boom in het gazon staat, is een rond plantgat handiger bij het maaien. Een vierkant plantgat is makkelijker te graven en heeft het voordeel dat in zware kleirijke gronden de wortels tot in de hoekjes vlotter kunnen uitgroeien.

Praktisch: graaf een vierkant gat en steek het gazon circelvormig nadat de boom geplant is.

 

Plant op de juiste plantdiepte

Zet de boom in het plantgat en controleer of de plant even diep staat als in zijn pot. Of kijk je naar de plek waar de stam verdikt naar de wortels toe. Zo diep moet je planten. Als een boom te diep geplant wordt, krijgen de wortels minder lucht.

 

Opvullen met uitgegraven grond

Plaats de boom en bekijk rustig langs alle kanten of de boom recht staat én met zijn mooiste kant gericht is naar de plek vanwaar je de boom het meest bekijkt. Vul het plantgat met de uitgegraven grond. Schep kleine porties aarde tussen en rond de wortels zodat er geen luchtgaten ontstaan.

 

Aandrukken en water geven

Trap met je voet de losse aarde rond de stam aan zodat de boom stevig staat. Overdrijf niet met aanstampen. Geef een grote gieter water en richt de straal helemaal rond de stam.

 

Zet de boom vast

Plant een paal in een hoek van 45 graden. Vermijd de wortelkluit en kijk naar de windrichting. De punt van de paal die in de grond gaat, wijst naar de meest voorkomende windrichting. Bind daarna de boom vast aan de paal met binddraad of boomband. Controleer de komende weken of die band niet te los of de strak komt te zitten naargelang de boom zich vast zet in de grond.

 

Bedek de grond van het plantgat

Mulchen heet dat. Leg een dikke laag van beschermend materiaal (10 tot 15 cm) over de naakte grond van het plantgat. Dat beschermt de grond tegen uitdrogen en snelgroeiende onkruiden. Leg de laag niet tot tegen de stam zelf. Gebruik hiervoor bij voorkeur compost uit eigen tuin.

 

Nazorg

Droogtestress is meest voorkomende probleem bij pas geplante bomen. Hun wortelsysteem moet op gang komen en dat duurt een poosje. Denk er dus aan om de boom water te geven, bij droog weer of schrale wind. Houd de boomspiegel onkruidvrij gedurende de eerste jaren, zo gaat het regenwater recht naar de jonge wortels en niet naar onkruiden. Leg elk jaar een nieuwe mulchlaag, indien nodig.