Menu

Stadslandbouw en stadstuinieren

Een stedelijke levenswijze is stilaan de norm geworden. Statistisch wonen er op de wereld méér mensen in steden dan op het platteland. Het jaar 2005 markeert dit  kantelpunt waardoor een groot deel van de bevolking zijn band verliest met het platteland. Vervreemding van voedselproductie en landbouw is daar een gevolg van. Maar trends roepen tegentrends op.

 

Ons standpunt

Voedselproductie wordt stadsbeleving

Stadslandbouw wordt door velen begrepen als een sociaal gegeven gericht op sociaal contact en zelfvoorziening in de stedelijke omgeving. Het is een socio-cultureel gebeuren dat veel zegt over de behoeften (gezonde voeding, ontspanning, sparen op gezinsbudget, klimaat en te hoge voetafdruk) van een groeiende groep stedelingen dat slechts in een beperkt aantal gevallen een economisch resultaat nastreeft.

Voor Boerenbond en Landelijke Gilden is ‘stadslandbouw’ een economische activiteit die recht geeft op een volwaardig inkomen onafgezien of de landbouwactiviteiten zich afspelen in de rand van de uitdeinende stad of midden het agrarische platteland.

Lees meer: Voedselproductie wordt stadsbeleving

 

Onze expertise

Boeren en tuinders hebben iets wat stedelingen missen: kennis van de teelt van groenten en fruit, kennis van verse producten en smaken, van grond, bewaar- en verwerkingstechnieken. Ze kennen lerende verhalen, hebben aandacht voor delen en hergebruiken van restproducten. Om te leren hoe we deze expertise aan de stad kunnen verkopen, werken we met projecten.

  • Lees meer in onze portfolio Stadslandbouw en stadstuinieren

 

Onze projecten

Tuinieren als middel om in de grootste stad, in het kleinste appartement een stukje platteland binnen te laten. We ondersteunen initiatieven in stedelijke gebieden. Enkele voorbeelden:

 

Interessante artikels

Nieuws, Tuinieren
Droge schaduw is wellicht een van de moeilijkste plaatsen in tuinen en openbaar groen om te beplanten. Toch zijn er...
Martin Hermy toont 'de juiste boom in de tuin'
Geslaagde activiteit, Tuinieren
Prof. Em. Martin Hermy maakt een boek over de juiste boom in de tuin
Tuinier in De Markgraven in Antwerpen
Nieuws, Tuinieren
Twee verborgen tuinen in hartje Antwerpen zoeken een peter/meter om een Warme tuin op te starten.
Persartikel
Berlaar krijgt er maar niet genoeg van. De gemeente telt al 6 schooltuintjes en start op 20 mei met een zevende...