Menu

Actie(f) in je dorp

Landelijke Gilden vindt dorpen belangrijk. Een sterk dorp is het antwoord op de ruimtelijke en sociale uitdagingen van deze tijd.actie(f) in je dorp Een dorp is meer dan de gebouwen en de voorzieningen. Een dorp, dat zijn vooral de mensen die er wonen. Inwoners weten wat er leeft in het dorp. Ze zijn in staat om een zinvolle inbreng te doen over hoe het dorp duurzaam kan groeien. Landelijke Gilden wil dorpsbewoners hierin ondersteunen.

 

Wat doen wij?

  • Landelijke Gilden nodigt dorpsbewoners uit om in een dorpsatelier na te denken over hun dorp. We stellen een begeleidingstraject voor met openbare vergaderingen waarbij mensen met elkaar in gesprek gaan.
  • Ook via het Innovatiesteunpunt, ons expertisecentrum rond 'dorpsmaakwerk', bieden we adviestrajecten aan. Gemeentebesturen, verenigingen of bewonersgroepen die op een participatieve wijze aan de slag willen rond dorpsontwikkeling en ruimtelijke planning op het platteland, kunnen bij hen terecht voor inspiratie en begeleiding.
  • Ontdek het dorp  is een project van Landelijke Gilden en Inovatiesteunpunt rond het creëren van een dorpswandeling met verhaal gecreëerd door een groep geëngageerde bewoners.
  • Elk jaar engageren 5 van onze afdelingen de dorpsgemeenschap om hun dorp in de kijker te zetten.
  • Onze lokale afdelingen gaan aan de slag met de ‘dorpsdialoog’.  Zo creëren we de ruimte voor een gesprek over het dorp.
  • Via www.dorpenbeleid.be verzamelen en verspreiden we verhalen en methoden om de leefbaarheid en duurzaamheid van onze dorpen te verhogen.
  • Van mei tot oktober 2016 deed Landelijke Gilden met de 'dorpentoer' een road show door het Vlaamse platteland. In vijfentwintig dorpen organiseert een Landelijke Gilden-afdeling een popup-event. Hier bevraagden we ook wat inwoners zouden verbeteren aan hun dorp.

En nu … actie!

Lig jij wakker van wat er gebeurt in jouw dorp en zoek je ondersteuning?
Wil jij positief aan de slag in je dorp?

Neem contact op met ons!