Menu

Terug naar Actualiteit >Zeg ja tegen de regenwaterton

Geschreven op 12 maart 2021. - Ledenblad Buiten, Tuinieren

Zomers worden droger, winters natter met regelmatig flink wat hevige stortbuien. Dat is de realiteit. Het regenwater dat zomaar gratis uit de lucht komt vallen, zou je perfect voor de tuin kunnen gebruiken als je het kon opvangen. Helaas loopt het merendeel van dat kostbare regenwater weg naar de riolering.

Dankzij Cera kan Landelijke Gilden nu een exclusieve korting aanbieden bij de aankoop van een regenwaterton.

Tijd voor actie

Regenwater opslaan in citernes, zowel ondergronds als bovengronds, bespaart je heel wat leidingwater. Voor gebruik in de tuin heb je echt geen kraantjeswater nodig, het is zelfs niet optimaal voor je tuinplanten. Ben je een pientere tuinier? Dan vang je het regenwater dat via het dak naar de riolering loopt netjes op in een regenwaterton. Zo kan je liters water recupereren. De ton installeren is eenvoudig en kan op meerdere plaatsen. Het dak van de woning, het tuinhuis, de serre, er zijn plaatsen genoeg om regenwater te verzamelen. Regenwater opvangen bij hevige buien zorgt er trouwens ook voor dat de riolering minder snel overbelast geraakt. Win-win dus.
 

Installatie en onderhoud

Er zijn regenwatertonnen in allerhande uitvoeringen en maten. Als je een ton installeert, kan je eventueel een regentonvulautomaat voorzien, dat is een stukje buis dat je tussen de regenpijp bevestigt en aansluit op de regenwaterton. Hierdoor gaat de ton niet overlopen en heb je dus ook geen afvoer vanuit de ton nodig om het teveel aan water af te vloeien.
Je hebt nauwelijks werk of onderhoud aan een regenwaterton. Probeer de ton jaarlijks te reinigen op een moment dat er weinig water in staat. Het is handig als de ton onderaan een kraan heeft om het water af te tappen. Daarom moet je ze wel op hoogte en voldoende stabiel zetten. Laat een ton bovenaan niet open, er kunnen dieren in vallen en er verdampt veel water. Denk er ook aan voor het gaat vriezen wat water weg te laten lopen om vorstschade aan de ton te voorkomen.
 

Bestel nu je regenwaterton mét exclusieve korting ... 

In het kader van de samenwerking tussen Cera en Landelijke Gilden, geeft Cera jou graag een exclusieve korting bij de aankoop van deze regenton met een inhoud van 300 liter. Betaal slechts €41,27 i.p.v. €58.95 Bestel je regenton voor 15 april 2021 en haal ze af bij het Aveve center in je buurt tussen 7 mei 2021 en 30 juni 2021.
 

De beschikbare voorraad aan regenwatertonnen vloog in recordtempo de deur uit. Blij te zien dat zoveel mensen begaan zijn met de waterhuishouding in hun tuin! We richtten een reservelijst in, maar deze liep ook zo aardig vol dat we de lijst intussen hebben afgesloten.

Niet getreurd! Via ons ledenblad Buiten en onze nieuwsbrieven houden we je graag op de hoogte van nieuwe acties en ledenvoordelen! 

Water is kostbaar en samen maken vele regentonnen een verschil. Dat is precies waar Cera voor staat: samen doen waar je alleen te klein voor bent. Wil je meer weten over dat ‘Cera-gevoel’ en wat Cera nog meer te bieden heeft? Neem een kijkje op www.cera.coop/cerafeeling

 

 

... en bespaar op je waterfactuur

Drinkbaar water kost in Vlaanderen 4,3 euro per kubieke meter. Alleenstaanden gebruiken een kleine 100 liter per dag, een gezin van vier personen ongeveer 350 liter per dag en dus zowat 127 kubieke meter per jaar. Niet alleen vanuit ecologisch standpunt is het dus zonde om kraantjeswater aan de planten te geven.