Tro(t)stomaten | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Tro(t)stomaten

Geschreven op 29 maart 2019. - Nieuws

Van oorsprong is de tomaat een meerjarige, (sub)tropische plant, die uit Latijns-Amerika stamt. De Azteken noemden de vruchten 'tomatl'. Later is ze door de Spanjaarden naar Europa gehaald en werd vervolgens uitgevoerd naar koelere landen, zoals het onze. Hier zou ze de koudere winters moeilijker doorstaan. Zo ontstond de gewoonte haar hier als eenjarige te kweken.

Jonge tomatentelers

Kevin en Chelsey Pittoors hebben een modern tomatenbedrijf. Kevin stamt trouwens uit een familie van bekende tomatentelers. Zijn vader Guy en oom Marc behoorden tot de eerste telers van trostomaten.

De tomatenplanten worden bij Kevin in substraat op steenwolmatten geplaatst. Via een druppelslang met druppelaar krijgen de planten elke dag allemaal eenzelfde hoeveelheid water en meststoffen. Het teveel aan water wordt opgevangen en verhit, zodat alle mogelijke ziektekiemen gedood worden, om daarna opnieuw via de druppelslang naar de tomaten te worden gevoerd. Er wordt dus voor 100% aan recirculatie van het water gedaan.

“Hierdoor is op het bedrijf nog slechts een minimum aan leidingwater nodig. Aan het bedrijf liggen drie grote vijvers voor de opvang van het regenwater, wat gezuiverd en gemengd wordt met de meststoffen, om de tomatenplanten te begieten.”

 

Enkele weetjes

  • Opdat de tomatenplanten vruchten zouden ontwikkelen, moeten hun bloemen in de serre bevrucht worden met stuifmeel. Om dit mogelijk te maken, zetten de telers hommels uit.
  • Omdat de planten voortdurend groeien en de rijpe vruchten altijd beneden op plukhoogte moeten hangen, laten de telers de planten langs een touw in de serre ‘zakken’.
  • De ontwikkeling van die vruchten tot een plukrijpe tomaat vraagt 58 tot 78 dagen, afhankelijk van het weer (daglicht en temperatuur).
  • Het monitoren van plagen en ziekten moet sowieso gebeuren op het bedrijf om tijdig te reageren. Wanneer nodig worden nuttige insecten ingezet voor de beheersing van ziekten en plagen.
  • De geplukte tomaten worden verzameld op karretjes, rechtstreeks in de kisten van de veiling. Alle telers verbonden aan de veiling gebruiken diezelfde kisten, omdat dat stockage en transport gemakkelijker maakt. Tenzij de veiling vraagt om in een andere verpakking te leveren, bijvoorbeeld op bestelling van de supermarkten.