Wonen op het platteland... | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Wonen op het platteland...

Geschreven op 15 januari 2020. - Nieuws
Wonen op het platteland

… is de titel van een nieuwe rubriek in ons ledenblad Buiten. In deze nieuwe rubriek verkennen we nieuwe woonvormen in het dorp. Woonvormen die een oplossing zijn voor nieuwe noden.

 

 

 

Voor onze eerste reportage trokken we naar Westvleteren, gekend om zijn trappist en abdij. We maakten er kennis met Marleen en Dirk die de dorpsschool omvormden tot vijf woongelegenheden. Deze websitepagina is een aanvulling op het interview in Buiten en biedt je, naast een leuk filmpje, meer achtergrondinformatie en heel wat foto’s en plannen van de vroegere school, de verbouwing en het resultaat.

De scholen van Westvleteren

Vier scholen in 1879

Westvleteren kende in de loop van zijn geschiedenis vier scholen: een jongens- en een meisjesschool in het dorp en een jongens- en een meisjesschool op de Sint-Sixtushoek, in de volksmond de Patershoek genoemd.
De jongensschool in het dorp was de oudste. Wanneer ze precies gesticht is, is niet geweten. Volgens de archieven bestond de school al halfweg de 17de eeuw. De meisjesschool in het dorp werd opgericht rond 1740. Precies 100 jaar later opende de jongensschool op de Sint-Sixtushoek haar deuren en veertig jaar later, in 1879, werd op dezelfde plaats een meisjesschool opgericht.

Fusie en samenwerking

Door het dalend leerlingenaantal werd in 1968 overgegaan tot de fusie van de jongens- en meisjesschool in het dorp. De enige oplossing om de 4 onderwijzende personeelsleden te behouden.

Tijdens het schooljaar 1978-1979 was men om dezelfde reden verplicht om een nog grotere fusie aan te gaan. Wat niemand voor mogelijk achtte, werd een feit: de vrije basisscholen van Oostvleterendorp , Westvleterendorp en de Paters fusioneerden. Resultaat: 4 verschillende scholen met 7 vestigingspunten. Vanaf dan zouden er nog vele wijzigingen volgen. Leerjaren verhuisden ook vaak van de ene naar de andere vestiging. De school in Westvleteren moest in 2015 haar deuren sluiten omdat de kosten van het gebouw en het vervoer tussen Oostvleteren en Westvleteren te hoog opliepen.

Hoe zag de school er uit voor de verbouwing?

Op het bijgevoegde plan van de bestaande toestand voor de verbouwing zie je goed de indeling van de school en de bijgebouwen. De speelplaats lag, zoals dat bij de meeste dorpsscholen het geval was, aan de straatzijde. Even klassiek zijn de hoge muur en de schoolpoort die de scheiding moesten maken tussen het leven op de straat en het leven in de school. Ter hoogte van de schoolpoort was een deel van de speelplaats overdekt. Aan de rechterkant van de speelplaats stond een bijgebouw dat dienst deed als berging en toiletruimte. Via een deur en een lange smalle gang kon je ook aan de achterzijde van de school komen. Het hoofdgebouw van de school bestond uit 3 klassen en een lange smalle gang. Aan de achterzijde stond een bijbouw van een latere datum met een vierde klaslokaal en een lokaal voor de directie. Onder het hoge dak was een grote zolder.

De verbouwing

In juli 2017 gingen de verbouwingswerken van start. Marleen en Dirk, de initiatiefnemers en eigenaars, hebben uitsluitend gewerkt met plaatselijke aannemers en, met uitzondering van de pleisterwerken, heeft Dirk ook aan alles meegeholpen. Een jaar later was alles klaar.

 

 

Naast de realisatie van 3 wooneenheden van 65, 70 en 80 m2 op het gelijkvloers en 2 wooneenheden van 50 en 80 m2 onder het dak, werd het klaslokaal in de bijbouw achter het hoofdgebouw omgebouwd tot een gemeenschappelijke ruimte met keuken, toilet en aanpalend terras.

 

 

Om meer openheid te creëren werd de schoolmuur aan de straatzijde verlaagd en het afdak afgebroken. De speelplaats bleef behouden. Elke huurder heeft er zijn eigen parkeerplaats. Bekijk hier de plannen van de verbouwing.

De ingang van het gebouw werd verplaatst naar de achtergevel en is vanaf de voorzijde bereikbaar via het vroegere gangetje naast de school. De dokter of andere hulpverleners gebruiken de ontsluitingsweg vanuit de achterliggende wijk.

 

 


In een kort filmpje leggen Marleen en Dirk zelf uit hoe ze het aangepakt hebben en krijg je een zicht op het resultaat.

 

In onderstaand fotoalbum vind je enkele foto’s van de verbouwing.