Menu

Terug naar Actualiteit >Energie van de zon delen is mogelijk

Geschreven op 10 september 2022. - Nieuws, Maatschappelijke dossiers

Vanaf 1 juli kunnen eigenaars van zonnepanelen hun productieoverschot verdelen. Mogelijkheden zijn zelf verbruiken op een ander adres, gratis doorgeven of verkopen aan iemand anders,  

De gewijzigde wetgeving* is in uitvoering van een EU-Richtlijn om hernieuwbare energiebronnen optimaler te gebruiken.

1) Wie dus een tweede woonst heeft met zonnepanelen (of een bedrijf met meerdere vestigingen waarvan er één is uitgerust met zonnepanelen) kan zijn eigen geproduceerde stroom laten doorsturen naar zijn verblijfsadres. Het voordeel: geen dure stroom moeten inkopen bij de leverancier. 

2) Het gratis doorgeven kan ook. Maximaal één persoon mag dit ontvangen. Al je kinderen of kleinkinderen iets gunnen, kan niet. Wie aan meerdere personen levert, is voor de wet immers een producent en dan gelden er andere regels.  

3) Een derde mogelijkheid is dat je de stroom verkoopt (persoon-aan-persoon verkoop). Je vraagt dan een vergoeding  bijv. 25 cent per kWh, die kleiner is dan de prijs van de stroom van de leverancier, nu ongeveer 30 cent per kWh, en hoger dan de terugleververgoeding, op dit moment 19 cent per kWh (bedragen zijn gebaseerd op prijzen half 2022).  Beide partijen hebben dus profijt. De andere kosten (nettarieven, heffingen en bijdragen) veranderen niet, enkel de energiekost wijzigt.

In alle gevallen moeten op beide locaties digitale meters zijn. Je moet dus je EAN-nummers kennen. En op beide adressen moet dezelfde energieleverancier hebben. De rest gebeurt automatisch. Vanaf 1 januari 2023 vervalt die laatste voorwaarde. 

Wie aan energiedelen wil doen, moet zich online aanmelden bij mijn.fluvius.be en het stappenplan doorlopen. Je moet ook je elektriciteitsleverancier verwittigen dat hij een ander meetregime moet instellen. Dan kan de digitale meter om het kwartier worden afgelezen. Je levert immers stroom in tijdsblokken van een kwartier. Informeer ook of er nog andere regels te volgen zijn.

WAARSCHUWING! Sommige energieleveranciers zien energiedelen als een aanleiding om een nieuw energiecontract op te stellen. Het is dus niet denkbeeldig dat je na de overgang 'slechter' af bent.  Informeer dus zeker vooraf bij de energieleverancier voor je iets doet.  

Een week na de startdatum waren er al zes energiedelers geregistreerd. (Bron: De Standaard 16 juli 2022, p. 4)

De energiemarkt is hierdoor opengebroken want energiedelen stimuleert de consument om een actievere rol te spelen.  

Meer uitleg op:

* Energiedecreet: art. 7.2.1 energiedelen en art. 7.2.2 § 2 persoon-aan-persoon verkoop