In februari 2025 gingen we voor de rubriek "Aan tafel bij" in ons ledenmagazine Buiten op bezoek bij Ellen uit Eritrea en haar gezin. Ellen maakte het heerlijke hoofdgerecht zgnie, kalfsvlees in saus, voor ons klaar. Daarnaast verraste ze ons met een heleboel bijgerechten. Zo veel zelfs, dat we ze jammer genoeg niet allemaal een plekje konden geven in ons ledenmagazine. We wouden jullie deze bijgerechten niet onthouden, dus daarom hebben we ze voor jou op deze pagina klaargezet. 

Veel kookplezier!

Onze gastvrouw Ellen achter de kookpotten in haar keuken.
De samosa's die Ellen voor ons klaarmaakte.

Samosa's

Ingrediënten
  • 1/2kg tarwebloem
  • kruiden: zout, peper, rozemarijn, zwarte komijn, verse peterselie
  • olijfolie
  • arachide olie
  • 250gram feta kaas
  • 1 rode ajuin of sjalot
  • balsamico azijn
Bereidingswijze 
 

Het deeg
Meng de 1/2 kilogram tarwebloem, een snuifje zout, rozemarijn en zwarte komijn met 3 el olijfolie. Voeg stilletjes aan lauw water toe aan de bloem en start met het kneden van het deeg. Dit kan uiteraard ook met een keukenrobot. Zodra het deeg de juiste structuur heeft, stevig en niet te slap, laat je deze 30 minuten rusten.

De vulling
Doe de feta kaas in een kom. Snij de peterselie en rode ajuin fijn en doe deze bij in de kom. Voeg 2el balsamico azijn toe en kruid met peper naar smaak. Meng alles. 

De samosa
Kneed het deeg nogmaals en rol deze uit met een deegroller. Snijd cirkels van ongeveer 15 centimeter diameter uit het deeg. Leg een deel van de vulling op de uitgesneden cirkel en vouw toe. Gebruik een beetje water om de randen van de samosa dicht te maken. Herhaal tot het deeg en de vulling op zijn.
Vul een kookpot met een goede laag arachideolie zodat de samosa ondergedompeld is in de olie en bak deze tot hij goudkleurig is. 

T'mtemo (linzensaus)

Ingrediënten
  • 2 grote ajuinen
  • 1/2kg linzen
  • 4 tenen knoflook
  • kruiden: kurkuma, koriander, zwarte peper en chili peper
Een bord vol heerlijke Eritrese gerechten.
Bereidingswijze

Spoel de linzen onder koud water. Snij de ajuinen en knoflook fijn. 
Verwarm 6el olijfolie in een kookpot en bak de ajuinen tot ze zacht zijn. Voeg de kurkuma en de linzen toe. Voeg warm water toe tot de linzen volledig ondergedompeld zijn. Voeg het zout, de koriander, zwarte peper en chili peper toe. Laat 20 minuten sudderen op een matig vuur en roer regelmatig om. 
 
De t'mtemo is heerlijk wanneer je deze opschept met de n'jera (zuurdesempannenkoek), waarvan je het recept kan terugvinden in ons ledenmagazine Buiten.