Internationale solidariteit (Trias)

Benieuwd wat werken aan een leefbaar platteland betekent over de grenzen heen? Wil je meer weten hoe jij je solidair kan zijn met landbouwers over de hele wereld? Lees hier onze ervaringen en ontdek het aanbod. 

Trias gaat voor sterke boerenorganisaties wereldwijd

Ngo Trias versterkt boerenorganisaties in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Europa met bedrijfsadvies, opleidingen en microkredieten. Dit om te komen tot een inclusieve, duurzame en sociaal rechtvaardige wereld waarin iedereen kansen krijgt om zijn talent te ontplooien.

Landelijke families versterken, gezinnen samenbrengen en bouwen aan het dorp van morgen, dat doel delen Landelijke Gilden en ngo Trias. Veel van de afdelingen van Landelijke Gilden organiseren activiteiten ten voordele van Trias.

Dromen krijgen kansen!

Wat Landelijke Gilden doet voor het Vlaamse platteland, doet Trias enkele duizenden kilometers verderop. Trias versterkt boeren- en ondernemersorganisaties in Europa, Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Met bedrijfsadvies, opleidingen en microkredieten.

 

Landelijke Gilden en de Filipijnen

Trias - Ananas LPMPC

Van ananas tot hemd

Trias werkt samen met Landelijke Gilden aan een project rond klimaat en circulaire landbouw. In de Filipijnen werkt Trias bijvoorbeeld samen met de organisatie LPMPC, die meer dan 6.500 familiale landbouwondernemingen verenigt. Door samen te investeren in machines kunnen landbouwers ananasvezels laten verwerken tot hoogwaardige stof voor o.a. hemden, schoenen, of handtassen.

Trias - Filipijnen in België

Reis naar België

In 2022 reisde een groep van zes Filipino's naar België. Doelstelling van de uitwisseling was om te onderzoeken hoe in Vlaanderen en in de Filipijnen wordt omgegaan met klimaatverandering in de land- en tuinbouw. Zeker in de Filipijnen zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde elke dag sterker voelbaar. 
 

Trias - Uitwisseling naar Filipijnen

Reis naar de Filipijnen

Twee weken lang ontdekten leden van Landelijke Gilden in april 2023 de adembenemende fauna en flora van de Filipijnen en ontmoetten ze ondernemende Filipino's. Ze maakten ook kennis met de groeiende uitdagingen van dit Aziatische land, namelijk de klimaatverandering. 

 

Wij brengen de wereld naar je dorp

Elk jaar opnieuw organiseren lokaal honderden vrijwilligers van Landelijke Gilden activiteiten om Trias in de kijker te zetten. Via een enthousiast gebracht reisverslag, een avond met ondernemende mensen van de andere kant van de wereld, een feest in een Trias-jasje, een optreden met wereldmuziek, de verkoop van eerlijke producten of een solidariteitswandeling, zetten ze hun grenzeloze verbondenheid op de kaart.

Wij nemen deel aan uitwisselingen van Trias

Landelijke Gilden neemt deel aan uitwisselingstrajecten van Trias met boerenorganisaties uit de hele wereld. Tijdens uitwisselingsreizen naar Ecuador of de Filipijnen wisselden leden en bestuursleden van Landelijke Gilden hun ervaringen om het platteland leefbaar te houden uit. Met evenveel gastvrijheid ontvingen ze delegaties uit bijvoorbeeld Ecuador in hun gilde, of als gastgezin bij hun thuis.

Sinds 2018 loopt er een traject met de Filipijnen. We hielden een studiereis naar dat Aziatische land, organiseerden avonden en workshops in onze plaatselijke gilden, er kwamen mensen van de Filipijnen naar België en in 2023 trok een delegatie (bestuurs-)leden naar de Filipijnen.

Hoe kan jij je inzetten voor Trias?

Het belang dat Landelijke Gilden hecht aan elkaar ontmoeten, steun bieden aan wie dat kan gebruiken en opkomen voor een leefbaar platteland, draagt ze wereldwijd uit. Daarom richtte de organisatie in 1963 mee de ngo Trias op.