Zingeving

Daagt zingeving je uit om te reflecteren over de maatschappij? 
Draag je solidariteit hoog in het vaandel? 
Sta je graag even stil bij dingen en neem je graag tijd tot bezinning? 
Wij in ieder geval wel! 

Ons aanbod

Scherpenheuvel

Op bedevaart

In de meimaand worden we uitgenodigd om opnieuw te ontdekken hoe mooi het leven is. Trek erop uit en laat je inspireren op één van onze bedevaarten.

Santiago de Compostella

Inspirerende reizen

Samen met Omnia Travel en de Landelijke Beweging organiseert Landelijke Gilden al jarenlang een kwaliteitsvol aanbod aan inspirerende reizen. Of je nu meegaat naar Lourdes, Fatima of Santiago de Compostella, onze begeleiders staan er sinds veel jaren voor garant dat het een onvergetelijke tijd wordt. Ga je mee?

Helpen

Pastorale ondersteuning

Pastorale ondersteuning binnen je dorp of lokale afdeling kan heel wat inhouden. Dit kan op sterke momenten zijn, maar evengoed op momenten dat het minder goed gaat. 

Neem contact op met onze algemeen proost Jos Daems.

Gilde activiteiten

Kruisdagen

Kruisdagen

Met de lente kriebelt het om naar buiten te trekken. De kruisdagen voegen hier voor heel wat afdelingen nog een extra dimensie aan toe. Tijdens de drie dagen voor O.-H.-Hemelvaart worden deze dagen gehouden, de dagen dat men met het kruis door de velden trok met het oog op een goede oogst.

Oogstfeesten

Oogstfeesten

Oogstfeesten zijn vieringen die worden gehouden om de succesvolle oogst van gewassen te vieren. Ze zijn vaak verbonden met agrarische tradities en kunnen verschillende rituelen, optochten, dansen en maaltijden omvatten. Oogstfeesten dienen als een moment van dankbaarheid voor de overvloedige oogst en als een gelegenheid om gemeenschappen samen te brengen en te genieten van de vruchten van hun arbeid.

Sint Elooi

Sint-Elooivieringen

De Sint-Elooiviering die jaarlijks plaatsvindt op 1 december ter ere van Sint-Elooi, de beschermheilige van de smeden, landbouwers en paarden. Het omvat religieuze ceremonies, processies en festiviteiten om dankbaarheid te tonen voor zijn bescherming en om zegeningen te vragen voor ambachten, landbouw en veeteelt.

Dierenwijding

Dieren- en tractorzegeningen

Dieren- en tractorzegeningen zijn rituelen waarbij dieren en landbouwmachines worden gezegend voor bescherming en voorspoed. Ze zijn vaak verbonden met religieuze tradities en brengen gemeenschappen samen om dankbaarheid te tonen voor de rol van dieren en landbouwmachines in het leven en werken op het platteland.

Openlucht viering

Vieren in open lucht

Het is een deel van onze eigenheid: vieren in open lucht. Of het nu op een landbouwbedrijf is, op het veld, of aan een kapelletje, heel wat landelijke gilden houden deze traditie in ere.

Kapelletjes

Kapelletjes

Kapelletjes nemen een speciale plaats in bij onze gilden. Heel wat afdelingen onderhouden een kapelletje, of voorzien een gebedsmoment of Mariaviering aan een kapel. Er zijn zelfs gilden die een kapelletjeswandeling houden langs de kapelletjes in hun dorp.

Op tocht

Op tocht

Er zijn plaatselijk vele mogelijkheden om op tocht te gaan. Denk maar aan een Bijbelse dropping, een lichtmiswandeling, dauwtocht, kapelletjeswandeling of fietstocht, bezinningswandeling, kerststallentocht, Sint Maartenstoet, enz. Vaak is hierbij het samen op weg gaan het belangrijkst!