Verkeer en mobiliteit

Je duurzaam, veilig en efficiënt verplaatsen op het platteland? Een grote uitdaging! Wat betekent basisbereikbaarheid voor het platteland en het dorp? Hoe kunnen we minder de auto gebruiken?

Ontdek onze standpunten en experimenten!

Bushokje op een landelijke plaats in Vlaanderen, gelegen aan velden

Volop voor veiligheid en bereikbaarheid

Het mobiliteitssysteem in Vlaanderen staat voor grote uitdagingen, ook op het platteland. Het is ons belang dat ook de plattelandsbewoner zich meer duurzaam gaat verplaatsen. Daarvoor zijn er een aantal dingen nodig:

  1. Een goede uitrol van het vernieuwd systeem basisbereikbaarheid voor het openbaar vervoer: Basisbereikbaarheid zet in op een vraag gestuurd mobiliteitsbeleid en moet voorkomen dat er bijvoorbeeld lege bussen rijden. Wij zijn voorstander, maar dan moet er voldoende geïnvesteerd worden in het zogenaamd vervoer op maat. Anders dreigt vervoersarmoede: een grote groep mensen op het platteland die zich niet meer kunnen verplaatsen.
  2. Een goede en veilige (fiets)infrastructuur: Om ons veilig te verplaatsen is goede infrastructuur nodig. Hier kan een serieus tandje worden bijgestoken: beloofde fietssnelwegen laten op zich wachten, gevaarlijke verkeersknooppunten wachten al jaren op een heraanleg… Investeringen zijn dus nodig.
Rugzijde man met fluohesje project mobilab aan

Meer weten?