Schapenhouderij

Hou je schapen? Sluit je dan aan bij onze club van schapenhouders. Zij ontvangen regelmatig een nieuwsbrief vol schapennieuws en worden uitgenodigd op boeiende vormingen over deze wollige viervoeters! 

Blauwtong

Begin september werd er in Nederland blauwtong vastgesteld op enkele schapenbedrijven. Vijf weken later dook er een eerste besmetting op in Vlaanderen. Op deze pagina bundelen we alle informatie waarover we beschikken. Later deze maand zal er ook een editie van onze nieuwsbrief de Schapenhouder verschijnen en plannen we, indien nodig, een Webinar in.

Op dinsdag 5 september werd voor het eerst sinds 2009 blauwtong vastgesteld op 4 Nederlandse schapenbedrijven in de provincies Noord-Holland en Utrecht. Analyse bracht aan het licht dat het gaat over blauwtong serotype 3. Op 27 september stond de teller in Nederland al op 300 besmette locaties. Daar zitten ook rundveebedrijven tussen. Schapen lijken erg ziek te kunnen worden. Bij rundvee zijn de gevolgen van een besmetting met serotype 3 nog niet duidelijk. Op 6 oktober telde men in Nederland al over de 1.000 besmette locaties, In Vlaanderen hebben we sinds 10 oktober een eerste besmetting op een schapenbedrijf in de Noorderkempen.

Deint de besmetting uit?

Dan organiseren Landelijke Gilden en Boerenbond binnenkort een webinar. We houden je op de hoogte!

Blauwtong op
studie-avonden

Op de studie-avonden van het Departement Landbouw en Visserij en PC Kleine Herkauwers komt dit uiteraard ook ter sprake. Meer info en inschrijven kan je hier!