Open tuinen

Bezoek de mooiste tuinen van Vlaanderen en omstreken!

Meer dan 140 tuinen zetten de tuinpoortjes voor je open. Enthousiaste tuineigenaars vertellen je graag hoe zij die natte zone aanpakten, op welk plekje in hun tuin het 's zomers heerlijk koel is of laten je in stilte genieten van hun tuinpracht!

Zet alvast de focusdagen: zondag 26 mei, zaterdag 29 juni, zondag 30 juni en zondag 1 september 2024 in je agenda!

 

Echinacea open tuin

Benieuwd naar onze deelnemende tuinen?

Ontdek het aanbod tuinen die hun tuinpoort deze zomer openzetten voor het publiek. Onze focusdagen zijn zondag 26 mei, zaterdag 29 en zondag 30 juni en zondag 1 september. Heel wat tuinen hebben ook nog andere openingsdagen waardoor je van april tot september op tuinbezoek kan gaan. Dat wordt dus een zomer lang genieten...

Infokrantje Open tuinen 2024

Infokrantje focusdagen

Alle informatie over de focusdagen 26 mei, 29 en 30 juni en 1 september, handig gebundeld in een infokrantje per focusdag en provincie.

Het complete aanbod tuinen met andere openingsdata, uren of late inschrijvers kan je binnenkort ook vinden op deze website of nu al op opentuinen.be 

De tuinen van stad Antwerpen

Tuinieren in de stad is een uitdaging. Het Ecohuis ging op zoek naar bijzondere klimaatrobuuste stadstuinen, dit samen met enkele prachtige historische tuinen. Een overzicht van de deelnemende tuinen kan je downloaden in onderstaande brochure. 

Tuin Laar ©frederikbeyens

©frederikbeyens

Wil je graag zelf deelnemen?

Wie wil deelnemen aan Open tuinen, kan zich op elk ogenblik inschrijven. Naargelang de inschrijvingsdatum bekijken we of je tuin nog kan opgenomen worden in het huidig circuit of als dit voor 2025 zal zijn. Nieuwe tuinen worden wel steeds bezocht door een lid van de stuurgroep Open tuinen. Na dit bezoek kan de tuin worden opgenomen in het aanbod. Wie aansluit bij Open tuinen krijgt bovendien een professionele ondersteuning van Landelijke Gilden.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan zeker even bij onze "Veel gestelde vragen". Wij maakten een selectie van de vragen die we de voorbije jaren het meeste ontvingen. Op deze manier hopen we je sneller te kunnen helpen. 

Categorieën 2024

Alle open tuinen zijn ingedeeld in hoofdcategorieën.  De bedoeling van deze indeling is om bezoekers nog meer te helpen in hun keuze tussen de honderden tuinen die deelnemen. Wil je meer weten waar deze categorieën voor staan? Meer uitleg vind je hier. 

Wedstrijd KBC, win een zakboek voor de klimaattuin

Naar aanleiding van het Opentuinenweekend van Landelijke Gilden, met als focusthema “Water”, geeft KBC tien exemplaren weg van het recente naslagwerk “Handboek voor de klimaattuin”.

Een vraag over Open tuinen?