Landbouwbeleving

Meer dan ooit is het nodig dat onze land- en tuinbouwbedrijven aan iedereen laten zien onder welke omstandigheden hun dagelijks voedsel en het groen voor hun leefomgeving worden geproduceerd. Onze bedrijven zijn de absolute top in de wereld: op het vlak van klimaatefficiëntie, op het vlak van milieu- en diervriendelijkheid, op het vlak van voedselveiligheid. 
Onze land- en tuinbouwers zijn topondernemers!

Wist je dat bijna 10.000 van hen lid zijn van Landelijke Gilden?  En dat veel van hen ook actief als bestuurslid of vrijwilliger zijn? Landelijke Gilden is hierdoor een uniek netwerk van mensen met een hart voor het platteland én landbouw. Samen zorgen we voor héél veel kansen om de Vlaamse landbouw te beleven, zowel op de boerderij als in onze landbouwlandschappen. 

Beleving op de boerderij
Dag van de Landbouw 2023

Land- en tuinbouw ontdekken?

Grote cirkel rond 17 september trekken!

Die dag zetten maar liefst 50 land- en tuinbouwbedrijven de deuren wagenwijd voor je open. Op heel wat bedrijven loop je trouwens één van onze lokale afdelingen tegen het lijf. Ze zorgen voor plezier, vertier, hapjes en drankjes!

Landbouwbeleving in een notendop

In Vlaanderen is het aanbod rond landbouwbeleving zeer divers. Onze afdelingen organiseren er flink deel van: stuk voor stuk activiteiten die je op verrassende wijze in contact brengen met de land- en tuinbouwsector en voeding van bij ons. Samen met Boerenbond organiseren we jaarlijks het evenement Dag van de Landbouw op de derde zondag van de maand september. Tot slot zetten we graag een aantal initiatieven rond landbouwbeleving voor waar Landelijke Gilden een historische band mee heeft.

Activiteiten op en rond de boerderij

Het zwaartepunt van ons aanbod rond landbouwbeleving ligt bij de vele activiteiten die afdelingen op en rond de boerderij organiseren: fiets- en wandeltochten, landbouw- en plattelandsleerpaden (bijv. het plattelandspad van de Landelijke Gilde Tongerlo), maïsdoolhoven, tractorzegeningen, behendigheidswedstrijden, bedrijfsbezoeken… Je vindt ze verder op deze pagina.

Bezoek een boerderij

Innovatieve agrarische ondernemers verkennen de markt van de plattelandsbeleving als kijkboerderij. Los daarvan kan je ook nog bij heel veel andere bedrijven op bedrijfsbezoek gaan.

Boerenmarkten

Consumenten kunnen er terecht voor heerlijke en kraakverse producten van eigen bodem. Dit is niet alleen gezond en milieuvriendelijk. De eerlijk prijs die je voor al dat lekkers betaalt, is een belangrijke vorm van waardering voor het werk van de producent.

Logeren op de boerderij

Ook op vakantie wordt een boerderijbeleving sterk geapprecieerd. Het aanbod van bedrijven waar de aanwezigheid van de consument eerder regel is dan uitzondering groeit: kinderopvang, feestjes, bedrijfsuitjes, inlevingsmomenten. Zelfs Groene Zorg.

Werking voor schapenhouders

Landelijke Gilden en Boerenbond hebben een specifieke werking voor Vlaamse schapenhouders, zowel voor professionelen als voor hobbyisten. Er zijn heel wat voordelen aan het lidmaatschap verbonden: vorming, studie-uitstappen, wolinzameling, nieuwsbrief, korting op een vakblad... 

Plattelands klassen

Met school op uitstap naar de boerderij? Topidee! Plattelandsklassen heeft een volledig aanbod voor scholen, dat je hier kan vinden. 

Dag van de Landbouw

De Dag van de Landbouw is één van onze toppers. Elk jaar kan je op tientallen bedrijven kennismaken met de hedendaagse land- en tuinbouw. 

#Boerentrots

#Boerentrots is een campagne die onze land- en tuinbouwers op een positieve manier in beeld wil brengen. #Boerentrots brengt de burger en boer weer dichter bij elkaar. Ontdek er hier alles over.

Oogstfeesten - Sneukeltochten - Boerenmarkten - Tractorpulling - Hoevefeesten - Dag van de Landbouw - Oldtimertreffen tractoren - Landbouwdagen - Gymkana - Boerengolf - Maïsdoolhof - Bedrijfsbezoeken - Smoefeltochten - Dag van het trekpaard - Tractorwijding - Korenpikwedstrijd - Bokes op de hoeve - En nog zoveel meer...

Weet jij hoe de vork in de steel zit?

De tijd waarin iedereen wel een boer in zijn familie of vriendenkring had, ligt al even achter ons. Vandaag wordt er vooral veel over de landbouwers gesproken, maar weinig met hen. Boerenbond vond het dan ook hoog tijd om de sector even voor te stellen. Want achter elk cijfer zit een uniek familiebedrijf.