Energiesamenwerking

Ben je de hoge energierekening zat en wil je actief bijdragen aan 
de energietransitie? Samenwerken aan energieprojecten in je eigen dorp of buurt is misschien wel de oplossing! 

Door lokaal de handen ineen te slaan, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook een duurzamere toekomst creëren. 
Lees verder en ontdek hoe jij een rol kunt spelen in het opzetten 
en beheren van lokale energienetwerken. 

Samen kunnen we het verschil maken!

vader en zoon hernieuwbare energie

Check of jouw buurt klaar is voor een hernieuwbare energiegemeenschap!

green energy

Wat zijn energiegemeenschappen?

Een energiegemeenschap is een samenwerkingsverband van individuen, huishoudens, bedrijven of gemeenschappen die gezamenlijk duurzame energie produceren, verbruiken, opslaan en/of verhandelen. Deze gemeenschappen streven naar zelfvoorziening, veerkracht en duurzaamheid door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie of biogas. Ze kunnen verschillende vormen aannemen, zoals energiecoöperaties, buurtinitiatieven of lokale netwerken, en hebben vaak als doel om de lokale economie te stimuleren en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Meer info?: https://www.vreg.be/nl/energiegemeenschappen

Wat is energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop?

Energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop zijn beide manieren waarop individuen en gemeenschappen duurzame energie kunnen gebruiken en verhandelen.

Energiedelen houdt in dat meerdere partijen samen investeren in een gezamenlijk energieproject, zoals een zonnepaneleninstallatie of een windmolen. De opgewekte energie wordt dan verdeeld onder de deelnemers, die vaak in dezelfde buurt of gemeenschap wonen.

Persoon-aan-persoonverkoop, daarentegen, vindt plaats wanneer individuen rechtstreeks energie aan elkaar verkopen, meestal met behulp van slimme technologieën en platforms. Dit stelt mensen in staat om hun overtollige energie te verkopen aan anderen in hun omgeving, wat de lokale energievoorziening verder kan verduurzamen en decentraliseren.

Meer info? https://www.vreg.be/nl/energie-delen-en-verkopen#:~:text=Bent%20u%20een…

Waar kan ik praktische informatie vinden over het delen en verkopen van energie?

Je kunt energie delen door deel te nemen aan energiegemeenschappen of door energie te verkopen via platforms voor persoon-aan-persoonverkoop. Om deel te nemen aan energiegemeenschappen, kun je samen met anderen investeren in gemeenschappelijke energieprojecten, zoals zonnepanelen op daken of windmolenparken. Voor persoon-aan-persoonverkoop kun je gebruikmaken van technologische platforms die het mogelijk maken om overtollige energie rechtstreeks aan andere individuen te verkopen.

Meer info: https://www.fluvius.be/nl/groene-energie/delen-en-verkopen-van-energie?…

Als je geïnteresseerd bent in energiegemeenschappen, 
neem dan zeker contact op met onze expert.