Titel
Zorgzame buurten
Beschrijving
Samenwerken aan een verbonden gemeenschapAfbeelding
Lijkt je dit een irreëel of idealistisch plaatje? Ze bestaan nochtans al, die buurten, of ze zijn in wording. En dat steeds meer. Alvast 132 buurtinitiatieven zetten zich in in een project voor minstens twee jaar in om van hun buurt een meer zorgzame buurt te maken. Ze pikten in op een oproep van de Vlaamse overheid, Agentschap Welzijn en Zorg.
Zorgzame Buurten heeft tot doel om gemeenschappen veiliger en meer verbonden te maken. Door middel van samenwerking tussen buurtbewoners, lokale organisaties en overheidsinstanties, streeft het project ernaar om de kwaliteit van leven in buurten te verbeteren en sociale cohesie te bevorderen.
In een zorgzame buurt werken welzijns- en zorgpartners samen met partners uit andere sectoren (waaronder huisvesting, ruimtelijke ordening, jeugd en cultuur). Zo ontstaat er een lokaal netwerk dat bestaat uit de buurt, het lokale bestuur en de welzijns- en zorgpartners. Zij kiezen samen waarop de zorgzame buurt focust. Het netwerk is gericht op preventie, gezondheidsbevordering en integrale zorgverlening. Omdat levenskwaliteit centraal staat, worden er stappen gezet naar geïntegreerde zorg.
Het project Zorgzame Buurten is een waardevol initiatief dat tot doel heeft om gemeenschappen veiliger, meer verbonden en veerkrachtiger te maken. Door middel van samenwerking, participatie en het bevorderen van veiligheid en sociale cohesie, draagt het project bij aan het welzijn van buurtbewoners en de kwaliteit van leven in buurten. Met positieve resultaten en toekomstige uitbreidingsplannen blijft het project Zorgzame Buurten een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van zorgzame en veerkrachtige gemeenschappen.
Zoiets zien we uiteraard graag gebeuren bij Landelijke Gilden. Mensen sterker maken om hun plek in de samenleving beter te kunnen vinden en opnemen, is immers wat wij ook doen in onze organisatie, en dan specifiek op het platteland. Met Landelijke Gilden willen we eveneens impact hebben op gemeenschapsvorming, op het aanwakkeren van engagement, het in beweging zetten van het verenigingsleven, het engagement van vrijwilligers, het over de muurtjes van sectoren kijken. Al deze domeinen en bewegingen komen samen in de ondersteuning van zorgzame buurten.