Zaal De Rots

Hoe creëer je een gezellige en functionele binnenruimte voor je dorpszaal?

Een dorpszaal is het kloppend hart van het dorp of de buurt. Redenen genoeg om het een aantrekkelijke hotspot te maken waar ieder zich thuis voelt. Maar hoe begin je hieraan?

Op 11 december kwam het lerend netwerk van "Boost je dorpszaal" samen in de Garve te Ophasselt.

De dertig aanwezigen kregen uitleg van Yves Baillu, interieur ontwerper van horeca en andere commerciële ruimtes.  
Eenvoudig is het niet, raadgevers zijn nodig, en de aanpassingen vragen budget. 

Als we de beelden uit de presentatie van Yves vergelijken met de realiteit van veel dorpszalen, is er wel nog wel wat in te halen. Yves gaf aan dat met eenvoudige zaken zoals een juiste kleur op de muren of het werken met hout al heel veel kan gerealiseerd worden. Ook met de verlichting is een verschil te maken. 

Zo spreekt hij over het verlaagde plafond

Een verlaagd plafond is soms een noodzaak als je technieken wil verstoppen, dan heeft het een esthetisch doel. Verder is het soms nodig voor de brandveiligheid. 

Je kan ook specifiek een plafond kiezen dat voor een goede akoestiek zorgt of met een warmte isolatie. In elk geval als je een ruimte verlaagt, heb je minder volume om op te warmen.

Een systeemplafond biedt soms het voordeel dat je er gemakkelijk verlichting, roosters en dergelijke in kunt verwerken en zonder veel kosten aanpassingen aan de installatie kan doen.

Een goedkope oplossing voor dorpszalen is een Rockfond plafond. Dit zijn zachte tegels in een rooster, zoals we dit kennen van burelen. Dit vind ik niet zo mooi in het wit, maar het kan natuurlijk. Ik heb enkele keren zwarte tegels gebruikt met downlighters (verlichting met reflector naar beneden). De aandacht van het plafond is weg en door het feit dat hij mat zwart is voel je de hoogte niet meer. Alsof het een nachtelijke hemel is. Goede akoestiek en isolerende waarde, gemakkelijk om wijzigingen aan te brengen aan de installatie, je hoeft niet te plamuren noch te schilderen. De prijs is ook lager.

De presentatie van Yves. 

Twee persoonstafels, zachte wand
Logo leader OVLA