Menu

Terug naar Campagnes >Mobilab

 

Landelijke Gilden gaat samen met Mobiel21 aan de slag rond de mobiliteit van de toekomst in drie Limburgse gemeenten. Elke gemeente heeft eigen uitdagingen rond mobiliteit. Binnen ons project zoeken we via lerende netwerken, bevragingen en experimenten naar optimale oplossingen op maat, die we vervolgens uittesten en uitvoeren. In aanloop naar de week van de mobiliteit nemen we je graag mee op uitstap in onze drie partnergemeenten. 

Veilig naar school in Oudsbergen 

Met de gemeente Oudsbergen onderzochten we hoe we de schoolomgeving rond de Daltonschool in Meeuwen en basisschool Royke in Gruitrode veiliger kunnen maken. Samen met de leerlingen en hun ouders brachten we in kaart welke mobiliteitsknelpunten zij rond de school en onderweg ervaren. Op basis daarvan werken we aan een veilige schoolomgeving waarbij een aantal parkeerplaatsen vervangen worden door parklets, kunstwerken die de leerlingen zelf meebouwen. Daardoor  wordt de schoolomgeving overzichtelijker én krijgen automobilisten duidelijk het signaal dat de straat in de eerste plaats aan de kinderen toebehoort. Daarnaast wil de gemeente ook veilige schoolroutes aanleggen, zodat elk kind zelfstandig via een veilige route naar school kan wandelen of fietsen. De resultaten worden dit najaar zichtbaar in het straatbeeld. 

 

Fietsdelen in Pelt 

Om bewoners, ondernemers en bezoekers te stimuleren om zich duurzamer te verplaatsen wil de gemeente Pelt binnen Mobilab experimenteren met het gebruik van deelbakfietsen voor lokale verplaatsingen. Daarmee wil ze de bewoners stimuleren om de auto wat vaker te laten staan en de bakfiets te gebruiken voor boodschappen in de buurt. Daarnaast wil de gemeente ook de lokale ondernemers, horeca en vrijwilligers stimuleren om leveringen aan huis met de bakfiets te doen. Dat alles moet ertoe bijdragen dat het aantal korte autoritten vermindert en dat Pelt veiliger, schoner en aangenamer om te leven wordt. We kijken alvast uit naar de resultaten! 

Militairen op de fiets in Peer 

De stad Peer heeft met de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel een grote werkgever op haar grondgebied. Ruim 1500 militairen verplaatsen zich wekelijks meermaals vanuit heel België van en naar “KeeBee Airbase”, zoals de basis lokaal gekend is. In een landelijke omgeving, zonder grote autowegen of treinstations in de buurt, zorgt dat voor de nodige mobiliteitsuitdagingen. In een drietal burgerlabs gaan we met de militairen op zoek naar werkbare oplossingen om die verplaatsingen duurzamer te maken. Reeds 531 militairen lieten in het eerste burgerlab weten hoe zij zich van en naar de basis verplaatsen, en welke uitdagingen zij daarbij ervaren. Die informatie verwerken we in de volgende burgerlabs samen met de militairen tot duurzame oplossingen voor de toekomst.