Menu

Terug naar Campagnes >Tuin van de toekomst

tuin van de toekomst
Aanhoudende droogte, warme zomers en hevige plensbuien zullen vaker voorkomen. Hoe gaan wij tuinieren als het groeiseizoen langer wordt en nachtvorst niet meer voorkomt? Welke planten zullen onze tuinen sieren of onze moestuinen vullen? Met welke slimme snufjes zullen tuineigenaars anders en makkelijker gaan tuinieren?  Hoe gaan we om met nieuwe ziekten en plagen en wat zijn de effecten op bestuivende insecten als hun voedselbronnen boeien op andere tijdstippen? 

 

Is jouw tuin klaar voor de toekomst? 

Onze tuinen zijn multifunctioneel. Ze bieden ons verkoeling, rust, water, tevredenheid, voedsel en voldoening. Als ons klimaat verandert, dan zal onze manier van tuinieren zich aanpassen. Te nat, te droog, te klein, te weinig kriebelbeestjes of te veel plastiek? 
 

Tuiniers hebben de oplossing in handen in hun eigenste tuin

Hoezo? In een klimaatvriendelijke tuin wordt de bodem bedekt gehouden met bodembedekkers of huisgemaakte compost zodat die langer vocht kan vasthouden voor andere planten. Meer schaduwplekjes maken kan alvast helpen tegen de brandende zon. De juiste planten op de juiste plek, het is geen nieuwigheid. Heb je al gehoord van klimaatbomen? Al die aandacht voor milieu en natuur maakt dat tuineigenaars anders gaan tuinieren. Wie veel groen wil op een kleine ruimte, gaat aan de slag met daktuinen of verticale tuinen. Bloempotjes en tuinmaterialen worden zo lang mogelijk gebruikt of gedeeld met andere tuiniers. Uiteraard mogen slimme snufjes niet ontbreken. Want ook de tuinier van de toekomst geniet van zijn of haar tuin. Zelfs binnen in huis, met een weelde aan kamerplanten. 

Laat je inspireren via de artikels rechts op deze pagina.

Zo kan jij het verschil maken, zelfs op 1 m²