Menu

Terug naar Actualiteit >Berlaar zet schooltuinen in de kijker

Geschreven op 16 mei 2017. - Persartikel

Berlaar krijgt er maar niet genoeg van. De gemeente telt al  6 schooltuintjes en start op 20 mei met een zevende schooltuin in de gemeentelijke basisschool De Stap. Daarom roept Landelijke Gilden Berlaar uit tot ‘schooltuindorp’ van Vlaanderen. Op zaterdag 20 mei kan je in Berlaar de 7 schooltuinen bezoeken tijdens de Open Schooltuinendag. Fietsliefhebbers kunnen de 21 km lange Schooltuinroute volgen. Zo kan je al fietsend alle Schooltuinen bezoeken.

Landelijke Gilden gelooft in de waarde van zelf tuinieren en wil het kinderen van jongs been af aanleren. Daarom lanceerde Landelijke Gilden meer dan 20 jaar geleden het schooltuin-concept.  Samen met haar lokale afdelingen en  lagere scholen wil Landelijke Gilden kinderen zo het tuinieren aanleren en leren waarderen. De scholen krijgen hiervoor financiële en didactische ondersteuning van Plattelandsklassen vzw, de educatieve dienst van Landelijke Gilden.

Dankzij Landelijke Gilden telt Vlaanderen zo al 135 schooltuintjes waarvan er 36 scholen begeleid worden door een vrijwilliger van de Landelijke Gilden uit de buurt. Een concept dat zijn waarde al vele jaren bewijst want niet alle kinderen hebben thuis de kans om te tuinieren. Het werken met ‘levend materiaal’ heeft voor kinderen een belangrijke pedagogische waarde. Samen wroeten in de tuin, zaadjes zien uitgroeien tot een lekkere vrucht, zorg dragen voor jonge plantjes, bloemen en vlinders observeren, pieren en duizendpoten tellen. Het zijn activiteiten waar kinderen veel plezier aan beleven. Een schooltuin laat hen hiervan proeven.

Berlaar telt al 6 schooltuintjes maar er is duidelijk vraag naar meer. De gemeentelijke basisschool De Stap begint op 20 mei ook met een schooltuin. Dé gelegenheid om de 7 tuinen open te stellen voor geïnteresseerde bezoekers wat die dag kan tijdens de ‘Open Schooltuinendag’. Speciaal voor de fietsliefhebbers is er zelfs een Schooltuinroute uitgewerkt. Zo kan je al fietsend alle Schooltuinen bezoeken.

Meer info over het concept van de schooltuinen: