Menu

Terug naar Actualiteit >Buxusmot: Heeft het weer invloed op het effect van een behandeling?

Geschreven op 11 april 2019. - Nieuws, Tuinieren
sosbuxusmot

Ja, het weer kan een grote invloed hebben op de werking van gewasbeschermingsmiddelen. Temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en wind kunnen de werking ervan flink stimuleren of juist beperken.

 

Bijna alle insecticiden werken beter bij warm weer

Bij warm weer bewegen de insecten meer waardoor ze sneller met het middel in aanraking komen; maar daarnaast zijn de meeste middelen bij hogere temperaturen ook effectiever. Wel belangrijk om weten is dat insecticiden bij veel licht snel worden afgebroken. Het advies is daarom: spuit aan het begin van de avond. Het is dan nog warm, maar de lichtintensiteit neemt snel af na de toepassing.

 

Luchtvochtigheid is belangrijker dan de temperatuur

Deze factor bepaalt of de middelen kunnen worden opgenomen door de plant. In een droge periode wordt de beschermende waslaag van de plant dikker, dit beperkt de opname van de middelen. Daarnaast zwelt de cutinelaag bij een hoge luchtvochtigheid op. Zeker de in water oplosbare middelen worden dan beter opgenomen. Let op: het heeft geen zin om systemisch werkende middelen bij fel zonnig weer te spuiten. Het middel komt de plant dan immers niet binnen.

Neerslag onmiddellijk na een bespuiting op droog blad is niet gewenst

Een gedeelte van het middel is nog niet gehecht en zal van het blad afspoelen als het regent kort na de behandeling. De meeste insecticiden zijn al droog na 1 uur. Producten met pyrethro├»den zijn pas droog na 3 uur.  Een nieuwe behandeling is enkel nodig als er opnieuw rupsen op de buxus actief zijn.

Wat je zeker niet doet, is spuiten tijdens een bui of op nat blad. Op een nat blad willen bestrijdingsmiddelen niet hechten. Een klein beetje regen zorgt er dan al voor dat al het middel afregent. Dit is dus een zinloze behandeling.

Vermijd altijd bespuitingen bij hevige wind of rukwinden om drift (druppelverwaaiing) tegen te gaan.

 

 

Dit artikel is geschreven in opdracht van het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot. Dit wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.

 

Partners SOSbuxusmot _______________

Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be