Bespuiten heeft enkel zin als er rupsen op de buxus aanwezig zijn. Anders is het zeer inefficiënt, slecht voor de natuur en het milieu én het kan resistentie in de hand werken. Observeren is dus belangrijk om, indien nodig, snel in te grijpen.
Preventief spuiten met insecticiden heeft geen enkele zin
Deze producten zijn duur en moet je dus op een goed moment inzetten voor een efficiënt resultaat.
De meeste insecticiden mogen slechts tweemaal per jaar toegepast worden, dit staat vermeld op de bijsluiter. Het aantal keer dat je effectief de buxusstruiken moet behandelen, hangt af van de aanwezigheid van de rups. Indien zich een extra behandeling opdringt, gebruik dan een product met een actieve stof uit een andere resistentiegroep dan bij de vorige behandeling. Zo beperk je de kans dat de rupsen resistent worden tegen de gebruikte insecticiden.
Alert blijven
Wie grote partijen buxus in de tuin heeft die stevig zijn aangetast door de buxusrups, overweegt misschien alles te verwijderen en geen nieuwe aan te planten. Toch kan het lonen dit nog even uit te stellen want buxus is een stevige plant die zich mogelijks nog kan herstellen. Het is echter wel belangrijk om te vermijden dat nieuwe scheuten telkens opnieuw worden weggevreten door de rupsen, want dit kan op langere termijn nefast zijn voor de struik. Elk rupsenseizoen opnieuw zal je de struiken moeten controleren en behandelen indien nodig. Ook al staan je buxusussen er na de rupsenvraat schraal en kaal bij.
Heb je nog oude producten in huis?
Vaak vindt men nog een oude voorraad insectendodende middelen in de kelder of garage en vraagt men zich af of deze producten ook werkzaam zijn tegen buxusmot. Leg bij een voorraad oude gewasbeschermingsmiddelen grote voorzichtigheid aan de dag. Sinds enkele jaren beperkt de wetgever de toelatingen voor producten te gebruiken door particulieren. Breng deze producten naar het recyclagepark. Het is beter deze niet meer te gebruiken, niet alleen omwille van de ernstige gezondheidsrisico’s, maar ook omdat de werking van dergelijke oude insecticiden niet gegarandeerd kan worden.
Op de verpakking staat vermeld wat de actieve stof is van het middel. Op www.fytotweb.be kan je opzoeken of deze stof nog een toelating heeft voor gebruik tegen rupsen.
Zo is parathion een organisch fosforinsecticide dat vergiftigingsverschijnselen veroorzaakt. De verkoop ervan werd al in 2002 verboden in België, sinds 2003 mag het niet meer gebruikt worden in de EU.
Lees ook deze artikels:
- Buxusmot: Productinformatie gewasbeschermingsmiddelen
- Buxusmot: Stappenplan bij toepassing van bestrijdingsmiddelen
- Buxusmot: Zijn er alternatieven voor een chemische behandeling?
- Buxusmot: Hoe giftig zijn de chemische behandelingen tegen buxusmot voor vogels, vissen, huisdieren en bestuivers in de tuin?
Dit artikel is geschreven in opdracht van het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot. Dit wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.
Partners SOSbuxusmot _____________________________
Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be