Menu

Terug naar Actualiteit >Buxusmot: jonge rupsen in het najaar

Geschreven op 07 september 2019. - Nieuws, Tuinieren
buxusmot: jonge rupsen

September en oktober zijn twee cruciale maanden in de levenscyclus van de buxusmot. Dan verschijnt de tweede generatie rupsen die zich inspinnen tussen de buxusblaadjes om de winter door te brengen. Het zijn die jonge rupsen die je in maart verrassen met vraatschade aan de buxus.  

 

Hoe herken je jonge rupsen? 

Buxusliefhebbers laten het zo ver niet komen. Een succesvolle bestrijding van deze lading rupsen zal je buxus beschermen tot er weer motten opduiken in juni. Dat is al een hele vooruitgang. Ondertussen staat je buxus er straf en sterk bij, zodat de volgende vlaag in 2020 hopelijk minder schade veroorzaakt dan voorheen.  
 

Alert blijven in september en oktober 

De motten hebben in september massaal eitjes afgelegd (foto 1). In die eitjes zie je duidelijk de zwarte kopjes van de rupsjes. In een volgende fase komen komen de jonge, vuilgele rupsen van ongeveer een halve centimeter lang tevoorschijn uit de eitjes (foto 2).  

foto 1 foto 2

 

Zie je schade? 

Deze kleine rupsen schrapen het bladmoes weg, waarna ‘doorschijnende’ bladeren met enkel nerven overblijven. Als de buxusstruik eerder dit jaar al vraatschade geleden heeft, dan zijn deze verse schadesymptomen echter moeilijk te herkennen. Maar kleine rupsen groeien snel en de schade wordt met de dag erger. In oktober spinnen deze jonge rupsen een wit omhulsel tussen enkele buxusbladeren. Hierin brengen ze in een soort rusttoestand de winter door. 

Wat nu doen? 

De schade door de nieuwe generatie rupsen kan reeds aangetaste buxusplanten helemaal kaal zetten. Indien je actie wil ondernemen om de rupsen te bestrijden, dan doe je dat nu vooraleer de jonge rupsen zich inspinnen in een overwinteringsomhulsel.  

Voor een zorgeloos voorjaar

Het succes van de actie die je nu onderneemt, heeft een merkbaar positief effect in het voorjaar. Je doorbreekt immers de levenscyclus van de buxusmot door een overwinterende generatie rupsen uit te schakelen en dat brengt merkbaar resultaat. Je zal in maart en april veel minder (tot geen) last hebben van de rupsen die overwinterden en weer op vraattocht trekken door de buxusstruik. Intussen kan je de buxusstruiken goed verzorgen zodat ze stevig in blad staan. Pas wanneer in het voorjaar motten worden waargenomen, is er weer risico dat de volgende generatie rupsen op komst is.  

 

Dit artikel is geschreven in opdracht van het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot. Dit wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten. 

  

Partners SOSbuxusmot __________ 

ILVO 
DEPARTEMENT 
PCS 
Landelijke Gilden 
AVBS

Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be