Menu

Terug naar Actualiteit >Buxusmot is terug actief, net zoals sosbuxusmot.be

Geschreven op 11 april 2019. - Persartikel, Tuinieren

De Vlaming geeft om zijn buxus. Dat werd vorig jaar nog maar eens duidelijk toen 16.500 buxusliefhebbers intekenden op de nieuwsflitsen over de aanpak van de buxusmotrups. Het algemene artikel over het bestrijden van de buxusmot werd intussen bijna 65.000 keer geopend. Er is duidelijk nood aan goede en correcte informatie over het thema.

SOS Buxusmot zet dan ook de missie van vorig jaar verder en onderzoekt nieuwe technieken om deze plaag aan te pakken. Over dit onderzoek delen zij graag de resultaten met het publiek. Vorige zomer bewezen praktijktesten immers dat het handmatig verwijderen van de rupsen of het behandelen van de buxusstruik met een waterstraal, niet altijd even efficiënt waren. Dat maakt dat er weinig of geen efficiënte én milieuvriendelijke mogelijkheden bekend zijn om de buxus te vrijwaren van of beschermen tegen de buxusmot en haar rups.

Deze zomer wordt getest of plantversterkende middelen preventief heil kunnen bieden. Ook het gebruik van sterke zuigers of natuurlijke vijanden wordt onderzocht, en dit zowel voor professioneel als thuisgebruik. De resultaten van deze onderzoeken worden net zoals vorig jaar gebundeld op www.sosbuxusmot.be. De webstek voor actuele informatie over de plaag, met tips om jouw buxusplant te verzorgen en te beschermen.

Over SOS Buxusmot
SOS Buxusmot is een samenwerkingsverband tussen het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), dé sierteelt- en groenfederatie (AVBS) en Landelijke Gilden, gefinancierd door het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij van het departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse Overheid.