Menu

Terug naar Actualiteit >Buxusmot: Zijn er alternatieven voor een chemische behandeling?

Geschreven op 13 juni 2018. - Nieuws, Tuinieren
SOSbuxusmot

Zijn een beperkt aantal buxusplanten aangetast, dan kan je de rupsen en poppen met de hand verwijderen en de spinsels wegknippen. Het verwijderen en wegknippen van deze haarden is enkel efficiënt wanneer de schade duidelijk waarneembaar is en bij kleine aantallen rupsen en planten. Het is immers een zeer tijdrovende methode.

 

Wat blijkt haalbaar?

Een zwaar aangetaste struik kan men tot bij de grond afknippen. Verwijderde haarden, snoeiafval en weggenomen struiken dienen vernietigd te worden. Voer alles naar het recyclagepark in een gesloten zak. Gooi het zeker niet op je eigen composthoop.

Sommige bronnen melden dat het wegspuiten van de rupsen met een harde waterstraal een doeltreffende beheersingsmethode is, maar dat blijkt niet uit de proeven die we in 2018 deden.

Ook het opzuigen van de rupsen zou doeltreffend zijn, maar lijkt praktisch minder haalbaar voor particulieren. Voor openbare besturen echter, die krachtige zuigers ter beschikking hebben en een nulgebruik van gewasbeschermingsmiddelen nastreven, is het mogelijks een interessante optie.

 

Verder onderzoek is zeker nodig

De werking van lavameel als preventief middel tegen rupsen is niet bewezen. We nemen dit op in onze proeven.

Over algenkalk en de werking tegen buxusmotrupsen is niets gekend. Er is dan ook geen zekerheid of dit middel de rupsen zal tegenhouden.

Lees ook dit artikel: Buxusmot: Helpen huis-, tuin- en keukenmiddelen echt?

 

Ook op de website van zonderisgezonder.be vind je bijkomende info over de buxusmot.

 

Dit artikel is geschreven in opdracht van het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot. Dit wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.

 

Partners SOSbuxusmot _________________________

Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be