Menu

Terug naar Actualiteit >Buxusmot: Zijn er alternatieven voor een chemische behandeling?

Geschreven op 13 juni 2018. - Nieuws, Tuinieren
SOSbuxusmot

Zijn een beperkt aantal buxusplanten aangetast, dan kan je de rupsen en poppen met de hand verwijderen en de spinsels wegknippen. Het verwijderen en wegknippen van deze haarden is enkel efficiƫnt wanneer de schade duidelijk waarneembaar is en bij kleine aantallen rupsen en planten. Het is immers een zeer tijdrovende methode.

 

Wat blijkt haalbaar?

Een zwaar aangetaste struik kan men tot bij de grond afknippen. Verwijderde haarden, snoeiafval en weggenomen struiken dienen vernietigd te worden. Voer alles naar het containerpark in een gesloten zak. Gooi het zeker niet op je eigen composthoop.

Daarnaast blijkt het besproeien van de planten met een harde waterstraal een effectieve methode.

Ook het opzuigen van de rupsen zou doeltreffend zijn, maar lijkt praktisch minder haalbaar voor particulieren. Voor openbare besturen echter, die krachtige zuigers ter beschikking hebben en een nulgebruik van gewasbeschermingsmiddelen nastreven, is het mogelijks een interessante optie.

De takken van de buxusstruik goed dooreen schudden blijkt een handig alternatief voor het handmatig wegplukken van de rupsen.

 

Verder onderzoek is zeker nodig

De werking van lavameel als preventief middel tegen rupsen is niet bewezen. We nemen dit op in onze proeven.

Over algenkalk en de werking tegen buxusmotrupsen is niets gekend. Er is dan ook geen zekerheid of dit middel de rupsen zal tegenhouden.

Er wordt onderzocht of kiezelguur (diatomeeenaarde) preventief ingezet kan worden tegen de rupsen, tot nu is niet bekend of dit daadwerkelijk werkt.

 

Ook op de website van zonderisgezonder.be vind je bijkomende info over de buxusmot.

 

 

Partners SOSbuxusmot _________________________

www.sosbuxusmot.be