Menu

Terug naar Actualiteit >Buxustelers delen kennis om buxusmot te bestrijden

Geschreven op 08 september 2017. - Nieuws, Tuinieren
Wat te doen tegen buxusmot?

De Buxus komt in vele tuinen voor. Deze plant is gemakkelijk in onderhoud, groen, heeft een groot regeneratievermogen na schade en is te snoeien in diverse vormen. Sinds kort wordt de plant echter geteisterd door de buxusmot. Gelukkig kan buxus gemakkelijk behandeld worden tegen deze plaag.

Hoe buxusmot herkennen?

1. Hoe kan ik rupsen van de buxusmot herkennen?

De rups van de buxusmot herken je op dit ogenblik aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat volgroeid tot 4 cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft.

Schade door buxusmot2. Hoe kan ik de schade van de buxusmot herkennen?

Vraatschade van deze rups herken je aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Ook worden blaadjes aan elkaar gesponnen en zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar.

 

3 tips van onze buxuskwekers

De Vlaamse boomkwekerijen delen graag hun kennis met de tuinliefhebber en hebben volgende tips.

1. Controleer meermaals per jaar

Zoals elke vlinder kent de buxusmot een rupsstadium. Nadat de buxusmot eitjes heeft gelegd, meestal aan de onderkant van de buxusblaadjes, ontluiken deze en verschijnen er rupsen. Het zijn die rupsen die aan de blaadjes vreten en schade toebrengen aan de plant. Om de schade door buxusmot aan te pakken is het daarom belangrijk, meermaals per jaar, grondig te controleren op aanwezigheid van de duidelijk herkenbare rupsen

De buxusmot legt meermaals per jaar eitjes en rupsen kunnen gedetecteerd worden in april/mei, juli/augustus en september/oktober. Het is belangrijk op die momenten de plant grondig te controleren en diep te behandelen bij aanwezigheid van de rupsen.

2. Behandel indien nodig

Tot de overwintering start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Biologische rupsenmiddelen op basis van spinosad en pyrethrum zijn voor particulieren te koop. Voor het gebruik van biologische rupsenmiddelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis, die snel en afdoende werken, kan je terecht bij een professionele tuinaannemer die hiermee voldoende kennis en ervaring heeft. Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting.

Momenteel vliegen nog buxusmotten rond, ze zijn wit met bruingerande vleugels. Ze hebben reeds eitjes afgelegd waaruit kleine rupsen zijn ontstaan. Deze rupsen zullen zich nog gedurende enkele weken voeden op buxusbladeren en spinnen zich dan in om te overwinteren. Nu handelen is dus de boodschap!

 

Eens de overwinteringsperiode is begonnen, vanaf de maand oktober, kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van spinsels. Het snoeien van buxus na september wordt echter niet aangeraden. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af met het restafval in een goed gesloten zak, zo vermijd je dat rupsen ontsnappen. Vanaf april volgend jaar komen de larven uit hun overwinteringsplaats en kunnen ze opnieuw bestreden worden.

Ook kan je beroep doen op een professionele tuinaannemer. Die kent het ideale bestrijdingsmoment, heeft meer middelen voorhanden en kan gebruikmaken van biologische bacteriepreparaten die momenteel niet voor particuliere gebruikers beschikbaar zijn.

Sluipwespen, sluipvliegen, aaltjes, virussen en vogels zijn natuurlijke vijanden van de buxusmot. Maar gezien de buxusmot vanuit Azi├ź is ge├»ntroduceerd zijn deze natuurlijke vijanden voor de rups hier in Europa voorlopig niet voldoende om ze te kunnen onderdrukken. Al beginnen kippen en vogels deze rupsen ook stilletjes aan te lusten.

3. Volg de plaag verder op

Volg de plaag tot begin volgende winter verder op, daar de buxusmot verschillende generaties per jaar heeft. De buxus staat bekend voor zijn recuperatievermogen en bij goede opvolging, zullen afgevreten planten opnieuw recupereren en dienen ze dus niet te worden verwijderd .

 

 

Meer informatie

Miet Poppe, 0474 60 81 54, consulent AVBS