
Sinds enkele jaren brengt de buxusmot schade toe aan de buxusplanten, een inheemse plant die in veel Vlaamse tuinen voorkomt. De mot is van Aziatische oorsprong, beschadigt de plant doordat de rups de buxusblaadjes op eet. Het beestje kan in deze periode van het jaar wel bestreden worden.
Buxus geteisterd door nieuwe plaag
Buxus staat in bijna elke Vlaamse tuin, is groenblijvend en daarom een ideale plant voor kleine haagjes en als vormplant in pot of in de tuin. Daarnaast is de buxus of palmplant een inheemse plant die het in onze regio heel goed doet, makkelijk snoei verdraagt en mooi vertakt. De laatste jaren wordt de plant soms aangetast door een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong, de Buxusmot.
Hoe de schade van de buxusmot herkennen?
De schade is makkelijk te herkennen doordat de groengele rupsen met donkere kop die vooral aan het einde van de takken zitten. Ze vreten aan de blaadjes en zitten vaak in een spinsel. Op één plant kunnen meerdere rupsen voorkomen die naarmate ze groter worden ook meer blaadjes aantasten.
Hoe de buxusmot bestrijden?
Omdat de rups bij ons 2 generaties per jaar heeft, is het voldoende de planten te controleren in de perioden met rupsen. Momenteel is de vraatzucht van de overwinterde rupsen goed te zien en zijn de rupsen nu goed te bestrijden.
Bestrijden in de periode met rupsen
De rupsen (geelgroen met zwarte kop) overwinteren tussen de bladeren in een coconnetje, ze worden terug actief eind april/begin mei, daarna verpoppen ze en verschijnen de nachtvlinders (witte driehoekige vleugels met bruine rand). Deze zorgen voor een tweede generatie rupsen die vooral in augustus actief is.
Bestrijdingsmiddellen
We raden aan om buxusplanten regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade en in te grijpen indien nodig. Tot de verpopping start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Zo zijn rupsenmiddelen op basis van spinosad en pyrethrinen voor particulieren te koop. Biologische bacteriepreparaten op basis van Bacillus thurigiensis werken snel en afdoende. Kleine haarden zijn ook makkelijk handmatig weg te nemen. Aangetaste twijgen kunnen terug geschoren worden waarna ze herstellen.
Hoe bestrijden?
Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Eens de verpopping begint, naar het einde van mei, kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen en schade. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af met het restafval in een goed gesloten zak, zo vermijd je dat rupsen ontsnappen. Volg de plaag tot begin volgende winter verder op, want de buxusmot heeft verschillende generaties per jaar.
Buxus staat bekend voor zijn recuperatievermogen. Dus zullen bij goede opvolging, afgevreten planten opnieuw recupereren. Ze dienen dus niet te worden verwijderd. De professionele tuinaannemers, tuincentra en kwekers helpen de tuinliefhebber graag verder met vragen.
Bron: persbericht AVBS, 27 april 2017