Elke tuin verdient compost | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Elke tuin verdient compost

Geschreven op 31 maart 2020. - Nieuws, Tuinieren
keukenafval wordt compost

Hergebruik tuin-, groente- en fruitafval zoveel je kan en maak er voedzame compost mee. Om het proces netjes te laten verlopen, heb je een compostbak of –vat nodig. De overige deelnemers aan het composteerproces komen hier vanzelf naartoe. Ze stellen weinig eisen en werken in stilte. Makkelijk toch?

 

Waarom compost gebruiken?

Groenten onttrekken veel voedingsstoffen aan de grond, dus moet je elk jaar extra voedsel toedienen. Als dat niet gebeurt, is de grond na enkele jaren uitgeput en zal er niet veel meer groeien. Bemesten (of planten voeden) is dus een noodzaak en compost is een goede keuze.

Het inrichten van een composteerhoek is een winter- of voorjaarswerkje. Zorg voor een gemakkelijke toegang tot de composteerhoek om materiaal af te leveren en om 'in de compost te werken'.

Over compost maken is er al veel geschreven maar de deskundige hulp van een ‘gediplomeerde’ compostmeester is zeker boeiend. Deze mensen kregen hiervoor een speciale opleiding. Informeer bij de milieudienst of het containerpark van je gemeente op welke manier je een beroep kan doen op de kennis en kunde van deze kringloopkrachten. Ook in ons artikel over compost voeren, vind je nog bijkomende informatie! 

Wanneer starten met composteren?

Start met een composthoop in het voorjaar of in de zomer. Voorzie minstens twee bakken: 1 om het verse afval  in te verzamelen en 1 om de verterende compost te laten rijpen.

Lees ook deze artikels