Menu

Terug naar Actualiteit >Fietsen en wandelen in de eerste stad van België

Geschreven op 04 augustus 2022. - Persartikel, Fietsen en wandelen

Een geslaagde zondag voor jong en oud? Daarvoor moet je op 28 juli in Tongeren zijn. Voor Toeren rond Tongeren stippelden de Landelijke Gilden van het gewest Tongeren de mooiste fiets- en wandeltochten in en rond de eerste stad van België uit.

Starten doe je aan de kantine op de Motten. Tientallen vrijwilligers zorgen voor mooie fiets- en wandeltochten en een uitstekende omkadering om volop een van de mooiste streken van Vlaanderen te (her)ontdekken. Om de beleving compleet te maken, kan je op de startplaats en onderweg genieten van een hapje en een drankje.

Deelnemen kost 2,50 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar fietsen of wandelen gratis mee. Er zijn twee wandeltochten van 6 en 11 km en twee fietstochten van ongeveer 25 en 45 km. De tochten leiden je langs een landschap met geurige fruitbomen en kleurrijke akkers, gecreëerd en onderhouden door land- en tuinbouwers. Parkeren kan op de parking van de Motten of de Velinx. Klein en groot, jong en oud, sportief of ongeoefend, iedereen is welkom! Onder de deelnemers wordt een plattelandsarrangement verloot.

 

 

Op 25 september nodigen de Landelijke Gilden van Tongeren iedereen uit om te komen toeren en proeven rond Tongeren. Naast fietsen en wandelen kan je ook kennismaken met de heerlijke producten van lokale land- en tuinbouwers. 
 
 
Tongeren is bekend van de landelijke omgeving. Maar de vruchtbare Haspengouwse grond levert ook heel wat lekkers op. Land- en tuinbouwers zijn Om de lokale land- en tuinbouwers in de kijker te zetten wordt naast het fietsen en wandelen ook aandacht besteed aan al het lekkers dat deze bedrijven te bieden hebben. 
 
glooiende heuvels, boomgaarden, kerkdorpen en vierkantshoeven. 
 
Toeren rond Tongeren wordt Toeren en Proeven rond Tongeren. 
 
Geniet van de rijke cultuur in het Tongerse stadscentrum of ruil die even in voor het adembenemende Haspengouwse landschap en de gezelligheid van de Tongerse kerkdorpen. In en rond de oudste stad wachten heel wat uitgestippelde wandelroutes.
 
Op zondag 25 september kan je traditioneel gaan fietsen bij Landelijke Gilden in het Hageland. Er is een grote ronde langs alle startplaatsen, maar iedere startplaats biedt daarbovenop nog een kleine en een middelgrote ronde aan. Vertrekken kan in Assent, Bunsbeek, Glabbeek, Hoeleden, Kortenaken en Rummen.
 
Al jarenlang gaan de afdelingen van Landelijke Gilden in Tongeren op zoek naar nieuwe insteken om hun streek te tonen in een paar prachtige fiets- en wandeltochten.  Ook dit jaar is dit niet anders. Dit jaar legt MeetjesBAND het accent des te meer op lokale hoeve- en streekproducten. L
Er zijn drie fietsroutes van 25-41-65 km. Deze routes leiden je door het prachtige landschap rond Tongeren en nemen je mee naar twee hedendaagse land- en tuinbouwbedrijven waar je kan kennismaken met al wat lekkers dat ze te bieden hebben. Neem je tijd, proef goed en geniet meer van het landschap in en rond de eerste stad van België. Er is ook een wandelroute van 12km die start in de stad en naar één van de twee landbouwbedrijven gaat. 
Het is de veertiende editie van dit prachtig fietsevenement. De tocht voert je traditioneel door het ongekende maar zeer mooie landschap tussen Diest, Tienen en Zoutleeuw. Je rijdt verder door een zeer rustige akkerbouw- en fruitstreek met kleine dorpen en echte plattelandsgemeenten zoals Kortenaken, Geetbets, Glabbeek en Bekkevoort.
 
Vertrekken kan vanuit de atletiekekantine op De Motten (Kastanjewal).

 
De startplaatsen:
  • Assent: akkerbouwbedrijf van de familie Vandebroeck, Koningbos 17
  • Bunsbeek: fruitbedrijf van de familie Vanherwegen, Oplintersesteenweg 22A
  • Kapellen (Glabbeek): fruitbedrijf van de familie Veulemans, Groenstraat 2
  • Hoeleden (Kortenaken): akkerbhouwbedrijf van de familie Huys, Hoeledensebaan 34
  • Kortenaken: melkveebedrijf van de familie Lemmens, Lapstraat 21
  • Rummen: kalverbedrijf van de familie Adams, Persoonsstraat 63
Alle ingeschreven deelnemers genieten van een verzekering voor lichamelijke ongevallen via Sport Vlaanderen.