Menu

Terug naar Actualiteit >Hoe de schade van de buxusmot herkennen?

Geschreven op 09 april 2019. - Nieuws, Tuinieren
schadebeeld buxusmot, © PCS

Grote en kleine tuinen houden van buxus. Het is een inheemse plant die het zeer goed doet onder alle omstandigheden. Buxus staat in bijna elke Vlaamse tuin, is ideaal voor kleine haagjes of in pot. Maar de plant wordt geteisterd door een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong, de buxusmot.

 

De prille schade is haast onzichtbaar

De kleine rupsjes die vanaf half maart uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg van de jonge blaadjes en van de bladeren binnenin de buxusplant. De sporen daarvan zijn in een pril stadium moeilijk te zien. Van heel dichtbij lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Zolang de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend als de vraatschade door de oudere rupsen.

De schade wordt snel duidelijker

Naargelang de rupsen groeien, is de schade duidelijker waar te nemen. De rupsen vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat snel enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn (spinsels). Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de restanten van de vervelde rupsen en poppen. Vooral aan de onderzijde van buxus is beginnende schade zichtbaar.

De schade wordt steeds groter tot in de loop van de maand mei. Dan gaan de rupsen verpoppen. Dan lijkt de plaag stil te vallen en krijgt buxus nieuwe scheuten. Maar…

Na de eerste generatie volgt een tweede

Vanaf de maanden juli en augustus wordt de buxus onafgebroken geteisterd door vretende rupsen. Je zal rupsen waarnemen van alle maten en leeftijden. Dat komt doordat de verschillende ontwikkelingsfasen van de eerste en de tweede generatie elkaar overlappen. De ene rups doorloopt zijn ontwikkeling tot vlinder al wat sneller dan de andere.

De schade piekt in augustus

Nu gaat het snel. Door de steeds grotere aantallen rupsen kan de volledige buxusstruik in enkele dagen kaal gevreten worden. Na de happen uit de bladrand en de bladskeletten, de kale twijgen en dode en aan elkaar gesponnen blaadjes, blijven de grauwgroene uitwerpselen, de oude zwarte kopkapsels van de vervelde rupsen en de poprestanten over in een kale struik.

Door die immense vraatschade gaat de sierwaarde van de plant verloren. Buxus heeft gelukkig een groot herstelvermogen en zal terug uitlopen. Bij een herhaaldelijke aantasting door de rupsen kan dit echter wel resulteren in het afsterven van buxus.

Niet te verwarren met

De schade veroorzaakt door de rupsen van de buxusmot kan verward worden met de schadesymptomen van de schimmels Calonectria pseudonaviculata en Calonectria henricotiae (vroeger Cylindrocladium buxicola). Deze schimmels leiden eveneens tot bladverlies bij de buxusplant. Controleer de plant grondig. Vind je rupsen, spinsels, aangevreten blaadjes en uitwerpselen, dan heb je zonder twijfel te maken met de buxusmot.

 

Andere artikels over buxus en buxusmot

 

Partners SOSbuxusmot __________

Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be