
Grote en kleine tuinen houden van buxus. Het is een inheemse plant die het zeer goed doet onder alle omstandigheden. Buxus staat in bijna elke Vlaamse tuin, is ideaal voor kleine haagjes of in pot. Maar de plant wordt geteisterd door een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong, de buxusmot.
De prille schade is haast onzichtbaar
De kleine rupsjes die vanaf half maart uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg van de jonge blaadjes en van de bladeren binnenin de buxusplant. De sporen daarvan zijn in een pril stadium moeilijk te zien. Van heel dichtbij lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Zolang de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend als de vraatschade door de oudere rupsen.
De schade wordt snel duidelijker
Naargelang de rupsen groeien, is de schade duidelijker waar te nemen. De rupsen vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat snel enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn (spinsels). Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de restanten van de vervelde rupsen en poppen. Vooral aan de onderzijde van buxus is beginnende schade zichtbaar.
De schade wordt steeds groter tot in de loop van de maand mei. Dan gaan de rupsen verpoppen. Dan lijkt de plaag stil te vallen en krijgt buxus nieuwe scheuten. Maar…
Na de eerste generatie volgt een tweede
Vanaf de maanden juli en augustus wordt de buxus onafgebroken geteisterd door vretende rupsen. Je zal rupsen waarnemen van alle maten en leeftijden. Dat komt doordat de verschillende ontwikkelingsfasen van de eerste en de tweede generatie elkaar overlappen. De ene rups doorloopt zijn ontwikkeling tot vlinder al wat sneller dan de andere.
De schade piekt in augustus
Nu gaat het snel. Door de steeds grotere aantallen rupsen kan de volledige buxusstruik in enkele dagen kaal gevreten worden. Na de happen uit de bladrand en de bladskeletten, de kale twijgen en dode en aan elkaar gesponnen blaadjes, blijven de grauwgroene uitwerpselen, de oude zwarte kopkapsels van de vervelde rupsen en de poprestanten over in een kale struik.
Door die immense vraatschade gaat de sierwaarde van de plant verloren. Buxus heeft gelukkig een groot herstelvermogen en zal terug uitlopen. Bij een herhaaldelijke aantasting door de rupsen kan dit echter wel resulteren in het afsterven van buxus.
Niet te verwarren met
De schade veroorzaakt door de rupsen van de buxusmot kan verward worden met de schadesymptomen van de schimmels Calonectria pseudonaviculata en Calonectria henricotiae (vroeger Cylindrocladium buxicola). Deze schimmels leiden eveneens tot bladverlies bij de buxusplant. Controleer de plant grondig. Vind je rupsen, spinsels, aangevreten blaadjes en uitwerpselen, dan heb je zonder twijfel te maken met de buxusmot.
Andere artikels over buxus en buxusmot
- De buxusmot als vlinder, ei, larve, pop
- Hoe de buxusmot bestrijden?
- Vragen over buxusmot
- Wees alert om schade buxusmot te beperken
- Bleke Buxus
- Help mijn buxus!
- Productinformatie gewasbeschermingsmiddelen
- Bestaan er preventieve maatregelen tegen de buxusmot?
- Hoe vaak moet ik mijn buxus behandelen met een bestrijdingsmiddel?
- Stappenplan bij het correct toepassen van bestrijdingsmiddelen
- Heeft het weer een invloed op het effect van een behandeling?
- Hoe giftig zijn de chemische behandelingen tegen buxusmot voor vogels, vissen, huisdieren en bestuivers in de tuin?
- Zijn er alternatieven voor een chemische behandeling?
- Wat met het snoeiafval van aangetaste buxus?
- Buxus en de droogte
- Geef voeding aan je buxus
Partners SOSbuxusmot __________
Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be