Booischot vlag Boerengilde

Fotomomenten

Enkele jaren geleden werden er in de vijf Vlaamse provincies verschillende fotosessies gehouden waarop de gilden werden uitgenodigd met hun vlag of vlaggen. De vlag werd opgemeten en beschreven: het materiaal, de techniek, het atelier.... Er werd genoteerd wie vandaag de vlag bewaart. Tenslotte werd elke vlag ook gefotografeerd tijdens verschillende fotomomenten.

Iedereen die zijn vlag kwam laten fotograferen kreeg materiaal en tips om deze verder te bewaren, maar ook informatie over bewaargeving in erfgoeddepots en een lijst van erkende restaurateurs. Dat alles werd verzameld in de brochure 'De gildevlag' die je hieronder kan downloaden..

.

Hieeronder vind je een fotoalbum met de foto's van alle vlaggen.

Digitaal restauratieproces

Veel vlaggen hebben geleden onder de tand des tijds. Zij zijn vaak te fragiel geworden om nog langer te gebruiken. Op basis van de digitale foto’s en heel wat technische hoogstandjes waren we echter in staat om getrouwe replica’s van de vlaggen te maken. Hoe dat precies in zijn werk ging, kan je leren in onderstaand filmpje. Meer dan 220 gilden lieten op die manier een nieuwe “oude” vlag maken.