Klimrozen voor je verticale tuin | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Klimrozen voor je verticale tuin

Geschreven op 15 januari 2020. - Nieuws, Tuinieren
klimrozen

Klimroos of leiroos?

Tuinen worden kleiner en ons klimaat wijzigt. Klimrozen houden van warmte en zijn dankbare planten om een minder fraaie hoek of wand aan te kleden. Kies je voor een klimroos dan moet je rekening houden met voldoende ruimte in de hoogte en het prieel moet stevig genoeg zijn om een volgroeide roos te kunnen dragen. Eigenschappen als groeikracht, scheutvorming, door- of eenmalig bloeiend zijn factoren die bepalend zijn in je keuze. Bloemkleur en bloemvorm zijn erg persoonlijk maar bloeirijkdom en gezondheid zijn criteria waar je niet omheen kan. Klimrozen worden ten onrechte zo genoemd, zonder onze hulp zullen ze nooit of te nimmer de hoogte ingaan omdat ze niet beschikken over de speciale hechtorganen die planten als klimop of druiven wel hebben. Leirozen is eerder een betere omschrijving. Rozen met de juiste techniek snoeien en leiden verdient dan ook de nodige aandacht.

Rozen tegen een muur

Het planten van rozen in de tuin brengt meestal geen problemen met zich mee. Maar een roos tegen een muur planten om deze al dan niet te leiden, is weer wat anders. De grond tegen de muur is vaak van zeer slechte kwaliteit. Afval van puin en de betonnen fundering zijn niet bepaald de ideale bodemgesteldheid voor de klimroos. Bovendien kan de rand van het dak ervoor zorgen dat de roos, zonder menselijk ingrijpen, geen druppel water krijgt. Als je toch graag een rozenstruik tegen huis, garage, oude fruitboom of schuur wil planten, kan je best voldoende compost en verse tuingrond in de plantput verwerken om de bodem te verbeteren. Plant de rozenstruik dan ook minstens 30 cm van de muur af, en plant hem met de oculatie schuin naar de muur toe. Deze plantmethode geldt ook voor het planten tegen latwerken, of andere ornamenten of obelisken.

Als er geen of onvoldoende hemelwater bij de roos kan komen, zal je hier zelf voor moeten zorgen. Bij een pas aangeplante roos kan droogte ervoor zorgen dat de roos in een stresstoestand komt en weigert te groeien. De roos heeft dan ook extra hulp nodig om er weer bovenop te komen. Ervaring leert ons dat niet elke roos zomaar recht omhoog kan geleid worden en dat het betere resultaten geeft als ze horizontaal wordt afgelegd met leggers om de 25 à 30 cm tussenruimte. Sommige soorten kunnen het best spiraalsgewijs om een piramide geleid worden en vullen dan ook het geheel rijkelijk met bloemen in de zomer.

Rozenboog en prieel

Koop of maak een rozenboog waar je ook nog onderdoor kan als de rozenstruik op volledige grootte is. Vaak wordt dit vergeten. Sommige bogen kunnen een uit de kluiten gegroeide roos niet dragen en stuiten bij een windvlaag dan ook als een kaartenhuisje in elkaar. Standaards en steunen kan je in allerlei maten en kleuren krijgen. In de tuin kan je rozen op elke willekeurige plek plaatsen, zolang ze maar voldoende uren zon (5 à 6 uur/dag is een must) en voldoende vocht hebben. Ramblers kunnen prachtig in oude bomen en verweerde schuurtjes klimmen. Een liaanroos als Rosa ´Minnehaha´ (United States-1904, gekweekt door Michael H. Walsh; geurend) over een tuinmuurtje de vrije gang laten gaan is echt de max. Ook al bloeit deze roos slechts eenmaal, je hebt er dan ook minstens drie weken een zee van bloemen opstaan, die als een sneeuwtapijt je muurtje omhelzen. Snoeien doen we na de bloeiperiode, mocht dit al nodig zijn.

Klimrozen, in pot gekweekt, geven je een voorsprong van een jaar op rozen met blote wortel en bovendien kan je ze een gans jaar door aanplanten zonder groeistilstand.

5 soorten zonder zorgen


Uetersener Klosterrose® Rosen Tantau 2006 (D) is een klimroos die veel nieuwe grondscheuten geeft vanuit de oculatie. De bloemen zijn zeer goed gevuld. Deze roos beeft een prachtige tweede bloei. Zodra de bloemen helemaal open zijn, tonen deze crèmekleurige schoonheden hun opvallende gele meeldraden.  Bovendien verspreiden de bloemen een heerlijke, aangename en milde geur van wilde rozen zonder doordringend te zijn. Een van de favorieten in de tuin omdat ze zo gezond zijn en dus een aanrader voor de beginnende rozenliefhebber. De roos heeft haar naam gekregen tijdens een doopplechtigheid in het Uetersener Zistersienzer klooster in 2006.

Kir Royal® Meilland 1995 (F) is een klimroos waar je echt van kan genieten als de bloemen zich volledig geopend hebben. De groeiwijze is ietsjes losser maar als de zijdeachtige roze halfgevulde bloemen zich openen, verschijnen de prachtige streepjes aan de binnenzijde van elk bloemblaadje, iets wat zelden of niet bij een andere klimroos gezien wordt. De bloemen contrasteren goed met het gezond blad van deze tot 6 m hoge klimroos. Ze is dus uitermate geschikt om pergola’s, bomen en hekwerk te laten begroeien. Ze is zeer winterhard en goed bestand tegen de zomerse temperaturen. De soepele twijgen laten zich goed aanbinden.

Della Balfour HAR - Harkness (Hertfordshire) 1994 (GB) is een uit de kluiten gewassen heesterroos en kan perfect als klimroos worden geleid aan terrils en hekwerk waar ze het uitstekend doet. Vooral door haar gezondheid is het een echte aanrader voor elke tuinliefhebber. Als de kleur van de bloemen in je tuin past is het een echte toproos. De dubbel gevormde en goed gevulde bloemen zijn geel- tot abrikooskleurig en hebben bovendien ook nog een aangename geur. In knop zijn ze zeer goed bruikbaar voor het verwerken in corsages en boeketten. Deze roos kan gemakkelijk 2,50 m hoog worden. De takken hebben verraderlijke stekels, dus oppassen bij het snoeien en aanbinden.

Le Grand Huit  Clg ®Adabaring (NIRP International / Frankrijk) is een grootbloemige klimroos en een sport (hij kreeg een spontane klimmende groeiwijze, met behoud van alle andere kenmerken zoals bloemvorm, bloemkleur en geur) van ´Le Grand Huit´TH  en werd gevonden door rozenkweker René Barth uit Lochwiller Frankrijk. De bloedrode bloemen hebben een buitengewone fantastische geur met toetsen van framboos. Het parfum is zo intens dat de afgeplukte bloemen, eens ze gedroogd zijn, maanden lang in een schaaltje nog hun geur verspreiden. Ideaal om zelf een potporie van te maken voor op de badkamer of living.  Deze klimmer kan tot 4 m hoog groeien. Het leerachtig blad is super gezond en donkergroen glanzend.

´Crimson SILUETTA´® uit de „SILUETTA®-collectie“ is inzetbaar in kleinere stadstuinen, op terrassen en balkons. Het is een doorbloeiende, geurende mini-ramblerroos met bloemen die een doormeter hebben van 3 à 4 cm. De plant wordt ongeveer 70 cm breed en haalt een hoogte van 1,80 m. Deze is ideaal te gebruiken om een hoekje af te schermen of om inkijk te voorkomen.

 

Met dank aan rozendeskundige Michel Oyen.