Menu

Terug naar Actualiteit >Met Landelijke Gilden op Bedevaart

Geschreven op 01 mei 2022. - Nieuws, Zingeving en solidariteit

Dit jaar trekken we als vanouds met Landelijke Gilden op bedevaart. Trek erop uit en laat je inspireren op een van onze bedevaarten, want in de meimaand worden we uitgenodigd om opnieuw te ontdekken hoe mooi het leven is. Onderaan dit artikel lees je wat Jos Daems, algemeen proost van Landelijke Gilden, hierover te vertellen heeft.

TIP: breng de vlag van je afdeling mee!

  1. ​​​Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg
  2. Oost-Vlaanderen
  3. West-Vlaanderen

Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg

30 april om 19.30 uur in Meersel-Dreef

6 mei om 18 uur in Jezus-Eik

7 mei om 20 uur in Scherpenheuvel, Mariahal

17 mei in Mechelen Hanswijkbasiliek (busreis met LG Limburg)

19 mei om 13.30 uur in Kalfort

25 mei om 19.45 uur in Halle

29 mei om 15 uur in Ramsdonk

Oost-Vlaanderen

2 mei om 20 uur Kerselare

12 mei om 20 uur in Oostakker

17 mei om 20 uur in Maldegem Kleit

19 mei om 20 uur in Geraardsbergen

West-Vlaanderen

6 mei om 20 uur Dadizele

6 mei om 20.30 uur in Izenberge

13 mei om 19 uur in Assebroek Beiaardconcert n.a.v. 300 jaar Mariabeeld

20 mei om 20 uur in De Ginste

20 mei om 20 uur in Gistel

28 mei om 19 uur in Westvleteren

Lees hier het interview met algemeen proost Jos Daems dat verscheen in Boer & Tuinder.

“De bedoeling van op bedevaart gaan is even afstand nemen van je dagelijks leven en op stap gaan met je vragen en noden”, begint Jos. “Je kan die dan ergens neerleggen bij een kapel, al dan niet een Mariakapel. Niet je bestemming is het belangrijkste, wel de weg er naartoe. Zeker als je te voet gaat, kom je jezelf tegen – wat heel confronterend kan zijn. Vooral het besef is belangrijk dat je niet alleen bent met je noden en zorgen, onderweg en ter plaatse. Ik vertel op Lourdesbedevaarten nogal eens dat iedereen daar toekomt met een doos, waarin allerlei zorgen, vragen, maar ook dankbaarheid zit. Die doos mogen de bedevaarders dan neerzetten bij de voeten van Maria, die er maar ‘haar plan mee moet trekken’. Maar ik vraag dan ook om die doos nadien mee terug te nemen, want misschien heb je ze nog een keer nodig. En het zou daar nogal een boeltje worden als iedereen zijn doos daar zou achterlaten. Ik denk dat alle mensen af en toe de nood voelen om los te laten. En bedevaarten lenen zich daar uitstekend voor. De functie van Maria - of van de andere heilige waarbij je terecht komt - is om je de weg naar Jezus te wijzen. Je kan hen vragen om voor jou ten beste te spreken bij Hem.

Het is enorm belangrijk dat Maria tijd heeft voor elke bedevaarder. Ze kijkt niet op haar horloge en zegt niet dat ze plots weg moet voor een andere afspraak. Ze zal je niet onderbreken. Ze zal ook niet zeggen dat wat ze zelf meemaakte tien keer erger is – zoals sommige mensen wel doen. Mensen vragen om uitzicht en inzicht en bidden om zaken die betrekking hebben op hun werk. In die zin komt in een bedevaart met de Landelijke Beweging ook de zorg voor de vruchten op het veld aan bod. Als boer of tuinder kan je het voorbereidend werk leveren. Maar het zaad doen kiemen en de planten doen groeien, dat heb je zelf niet in de hand.

Een eigentijdse insteek? Die leggen wijzelf en ook de werkgroepen die de bedevaarten voorbereiden er zelf in. We bieden een viering aan, maar voor de rest is iedereen vrij. Je kan veel vroeger komen, om je eigen intenties ergens neer te leggen, of later blijven en nog een koffie of een pint drinken. Sommige afdelingen komen in groep. Op sommige plaatsen, zoals Scherpenheuvel of Halle, is het zelfs traditie om dat te voet te doen.”