Landelijke Gilden laat je proeven van alle facetten van het platteland
Hoevefeesten, barbecues, kooksessies, kruidenlessen, ... Als je in onze agenda kijkt, merk je het meteen. Eten en drinken verenigt mensen, het is een bindmiddel dat vaak tot goede gesprekken en gezellige activiteiten zal leiden. Mensen zijn levensgenieters, we laten ze proeven van alle facetten van het platteland. Dit proeven mag je deze keer heel letterlijk nemen ...
>> Ga snel naar onze laatste artikels, receptjes of nieuwtjes over 'eten en drinken'
Koken met mannen
Heel wat van onze afdelingen organiseren kookavonden voor mannen. Dit kan een sessie basiskoken zijn, maar net zo goed een culinair hoogstandje waarbij gespecialiseerde koks de knepen van het vak bijbrengen. Vaak worden de partners na een reeks lessen uitgenodigd voor een gezellig etentje.
Smikkelen en sneukelen tijdens fiets- en wandeltochten
In onze agenda vind je heel wat fiets- en wandeltochten, waarbij er aan de start- en stopplaatsen vaak iets lekkers te eten is. Zo zijn er heel wat smikkel- en sneukelfietstochten. Op deze tochten kan je tijdig je honger stillen met allerhande lekkernijen. Na een stevige fiets- of wandeltocht smaakt het des te beter!
Kookworkshops
In onze programmatie zitten ook heel wat leuke kookworkshops.
- Tijdens de workshop 'Zoete Zonden' maak je snelle, haalbare, maar verrassende dessertjes, gepresenteerd op een moderne manier.
- Soms kom je de workshop 'Barbe-hoe? Barbecue!' tegen in onze agenda. Hier maak je heerlijke, verfijnde gerechtjes, met ingrediënten volgens het seizoen en met inspiratie uit de wereldkeuken.
- De foodarcheoloog deed je dan weer 'Proeven van de eeuwigheid'. Hij is kok én archeoloog en heeft het gehad met het herbegraven van archeologische verhalen in stoffige depots en duffe rapporten. Hij kookt op basis van wat hij vindt in beer- en waterputten.
- Tijdens de kookworkshop 'Lekkere lunch' gaan we op zoek naar originele en vooral heerlijke gezonde lunchpakketten. Poké bowls, salads in a jar, groentenspreads, wraps, … eens iets anders dan een boterham met hesp of kaas. Op het einde van de workshop staat je lunchbox voor de volgende dag klaar!
Verfrissende coctails en schuimige biertjes
De beste afspraken maak je tussen pot en pint, zeggen ze wel eens. Je kan bij ons terecht voor cursussen om de lekkerste zomerdrankjes of winterse slaapmutsjes te maken.
Of je kan proeven van sterke kruidige drankjes. Vermout is een wijn, versterkt met alcohol. Deze wordt afgekruid met alsem, ‘wermut’ in het Duits. Tijdens deze workshop proef je verschillende soorten vermout: droog, zoet, wit, rood en enkele afgeleidenen. Op het einde van de avond proef je ook enkele cocktails op basis van vermout.
Plattelandskost en andere recepten
In ons kookboekje 'Plattelandskost' presenteren we 15 originele Vlaamse plattelandsgerechten uit onze afdelingen, van hapje tot dessert. Deze gerechten bevatten ingrediënten van eigen bodem, vertellen een streekgebonden of origineel verhaal en zijn eenvoudig te bereiden. Wim Ballieu, tv-kok en beheerder van Balls & Glory, is het gezicht van 'Plattelandskost'. Zijn voeling voor onze werking, het plezier dat hij beleeft aan mensen aan lange tafels samenzetten en te laten genieten van eerlijke kost, maakt dat we zijn Balls & Glory-recept graag toevoegen aan deze lekkere selectie.
>> Onder 'Nieuws en actualiteit' vind je regelmatig nieuwe receptjes ter inspiratie.