Titel

Plus-Plekken

Introduction text

Plus-Plekken is een Limburgs PDPO project dat loopt van begin 2021 tot juni 2023. We experimenteren ermee in 5 dorpen met het concept 'Plus-plek'. Een Plus-plek is een plaats, waar iedereen terecht kan voor een tas koffie en een portie gezelligheid. Maar waar, afhankelijk van de noden van het dorp, ook andere diensten en producten beschikbaar zijn die het punt aantrekkelijk maakt voor iedereen. Dat kan gaan van een digipunt tot een pakjesdienst, een vergaderlokaal of een buurtwinkel.

Dorpshuis

De Plus-plek is verbonden aan een zorg- en welzijnsinstelling en zorgt voor een fijne en zinvolle dagbesteding voor de betrokken cliënten. Zo helpen zij mee de dorpsgemeenschap en haar voorzieningenniveau te versterken. Door laagdrempelige ontmoetingen en een gevoel van betrokkenheid bij de gemeenschap zal de Plus-Plek ook het algemeen welzijn van de kwetsbare groepen in heel het dorp verhogen. Kortom, met een Plus-Plek zullen we het dorp inclusief versterken.

Initiatiefnemers plus-plek koninksem

In vijf dorpen

Het project vond plaats in 5 Limburgse dorpen (Lafelt, Koninksem, Pelt, Heusden en Lummen). Samen met de stad/gemeente en betrokken zorg- en welzijnsinstellingen (Covida, Stijn vzw en De Winning) gingen we op zoek naar een locatie en concrete invulling. We vertrokken vanuit de lokale context, zochten interessante partners en organisaties en detecteerden concrete noden zowel bij de dorpsgemeenschap als bij de kwetsbare doelgroepen. We startte met een proeftuinperiode en ontwikkelden vervolgens een businessplan. Uiteindelijk moest dit leiden tot de effectieve uitrol van relevante, sociaal inclusieve plekken waar echte uitwisseling en contact plaatsvindt.

Wil je zelf aan de slag met een Plus-plek? Of gewoon benieuwd naar onze ervaringen?

Ons inspiratiegids bundelt onze aanpak, de resultaten in de vijf dorpen en tips om aan de slag te gaan! Laat je gegevens achter en download de gids hier.

Laatste nieuws over dit project