Titel

Energiedorpen: Wuustwezel

Logo Energiedorpen. 3 groene huisjes met een stekker door

Energiedorpentour langs lokale activiteiten

Tijdens de zomer bezocht Energiedorpen Sterke Peer in Wuustwezel, de Boerenmarkt in Loenhout en de Dorpsdag in Wuustwezel. Inwoners konden er hun vragen en noden rond (hernieuwbare) energie melden. 
Aansluitend volgen in het najaar twee infomomenten en workshops voor inwoners van de gemeente. 

Energiedorpen op Sterke Peer

Resultaten eerste bevraging

In Wuustwezel en deelgemeenten tonen vooral 50-ers interesse voor het verhaal van Energiedorpen. Jonge inwoners hebben meestal al zonnepanelen liggen. Besparen op de energiefactuur en het al dan niet nuttig zijn van slimme batterijen wordt herhaaldelijk aangekaart. Ook vragen over de EPC-score van een woning en de betrouwbaarheid van deze score komen regelmatig terug. 
Zonnepanelen op appartementsgebouwen wekt hier best veel interesse. Een gemeenschappelijke batterij in een wijk van acht woningen? Kan dat? Ook de samen-aankoop van zonnepanelen komt regelmatig aan bod. Er lijkt op het eerste zicht wel wat interesse voor samenwerking onder de inwoners. Die samenwerking richt zich dan vooral op besparingen en (delen van) hernieuwbare energie. Renovatie van de woning krijgt heel weinig belangstelling en is duidelijk minder in trek. 

De link naar de landbouw in een gemeente als Wuustwezel is snel gelegd. Daar zit immers nog heel wat potentieel in beschikbare daken van stallen die benut zouden kunnen worden voor het plaatsen van zonnepanelen. 

Vervolgtraject

Met de opgedane informatie gaan we op dinsdag 3 oktober en zondag 26 november met de inwoners van de gemeente aan de slag tijdens twee infomomenten en workshops. Een energie-expert legt het complexe energieverhaal op een verstaanbare manier uit en maakt ons wegwijs in het huidige aanbod. Vervolgens gaan we met de aanwezigen op zoek naar lokale kansen en oplossingen.