Titel

Meerle, ons dorp

Introduction text

Van 2014 tot 2018 begeleidde ons toenmalig Innovatiesteunpunt de stad Hoogstraten om Meerle op een participatieve manier een nieuwe dynamiek te bieden. Het begon allemaal met de idee van het stadsbestuur van Hoogstraten om samen met de Meerlese bewoners op zoek te gaan naar een nieuwe invulling van het Raadhuis. Uniek, want dit beschermd gebouw is het enige van zijn soort in Vlaanderen.

Logo meerle ons dorp
Raadhuis Meerle tijdens workshop Meerle ons dorp

Al snel werd ‘Meerle, ons dorp’ een verhaal van heel de dorpskern. Er bleken nog tal van andere uitdagingen: twee schoolgebouwen kwamen leeg te staan, het bloeiende verenigingsleven had letterlijk te weinig plaats, maar ook een woningaanbod voor jonge starters en gezinnen bleek niet evident. Ons voormalig Innovatiesteunpunt begeleidde de stad Hoogstraten vanaf de start. Gedurende het traject werden heel wat experten betrokken. Samen met bewoners werd een visie ontwikkelt voor hun dorp. Maar, een visie alleen was niet genoeg. Na participatie kwam de realiteit en moesten financiële en juridische aspecten worden uitgeklaard. Die moeilijke en intensieve puzzel viel stukje bij stukje in elkaar.

Tinne Rombouts in gesprek

Tinne Rombouts

Voormalig burgemeester Hoogstraten

De ondersteuning en begeleiding gedurende het project was een hele grote meerwaarde. Het was een intensief proces en waarbij de innovatieconsulenten ons met hun kennis en expertise begeleidden bij elke stap.

Terugblik op het proces