Fam. Govaert-De Bock

Omschrijving

Hoeve Suythem

Hoeve Suythem is een historische plek die terug gaat tot halverwege de 16de eeuw, gelegen tegenover het kasteel d’Aertrycke voorheen Kasteel de Maere. Het woonhuis met originele bakoven staat tegenover de monumentale dwarsschuur (1870) in bruine verankerde baksteen onder zadeldak met Vlaamse pannen. In de zomer wordt de schuur omgetoverd tot een Kunsthuis waarin verschillende kunstenaars exposeren. De boerderij was gelegen langs de oude verbindingsweg kust-Doornik. Via de dreef met inlandse eiken kom je tot aan de binnenplaats met aan de rechterkant een aangeplant bos (geïnspireerd op de principes van de Gulden Snede) en een poel. De hoge bomen werden destijds aangeplant door de vroegere eigenaren. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt om het bestaande landschap te accentueren. De bomen zijn een ankerplaats waartussen andere inheemse planten een plaats vonden. De zwemvijver geeft toegang via de Jardin Plume tot de boomgaard met oude hoogstammige rassen. Daarin grazen de schapen rustig. Ten noorden van het huis vormen de struwelen de structuur van de tuin, waarin in het midden de grote beuk domineert. De buxustuin maakt plaats voor nieuwe mogelijkheden waarbij het hergebruik van afsluitingen een uitdaging wordt, een Jardin Clos. Een moestuin waarin oude vergeten groenten hun weg vinden tussen bloemen die insecten lokken, wordt ecologisch beheerd en biedt kans om te genieten van het uitzicht naar het dorp Aartrijke.

Tuin van de toekomst - water

Zeer rijke goede bodem met veel water aders.  Er is een  afvalwaterzuivering geplaatst 'IBA' , alle grachten rond het domein hebben zuiver water. Er is een poel aan de ingang van het domein en een zwemvijver. 

Evenement

Kunsttentoonstelling in grote schuur, beelden in de tuin

Openingsdata

Groepen op afspraak vanaf min. 10 personen

Openingsuren

10u tot 18u

Prijs voor leden Landelijke Gilden

2,50 euro

Prijs voor niet-leden

5 euro

Parkeerinformatie

Er is parking aanwezig. 

Praktische info

Contact

Filip en Katy
Govaert-De Bock

Telefoon

Tuin info

Tuintype

Klimaat- en ecologische tuinen
Kunst in de tuin
Architecturale en landschapstuinen

Oppervlakte

3 hectare

Leeftijd van de tuin

31 jaar

Creatie

Eigen creatie

Extra info

Rolstoeltoegankelijk
Thema in de tuin
Groepen op afspraak

Adres

Wegbeschrijving

E40 richting Brugge: neem de afslag en volg Kortrijk E403, neem afslag Torhout. Volg wegwijzers ‘Kasteel d’Aertrycke’, Hoeve Suythem ligt rechtover de parking van het kasteel. Rij de dreef van de hoeve binnen, parkeer op de grasvelden rondom het bos.