Hoveniersgebroeders

Omschrijving

Hoveniersgebroeders

Wie een bezoek brengt aan de firma Hoveniersgebroeders uit Gavere, krijgt aan de buitenkant van het gebouw al meteen een voorsmaakje van wat deze tuinaannemers in hun mars hebben. Via de voortuin aan de ingang van het gebouw tot de demotuin met zwemvijver: dit project slaat een brug tussen het industriële bedrijfspand en de landelijke omgeving waarin het gebouw zich bevindt.

Klimplanten zoals Clematis, Hop, Passiflora , Lonicera , Akebia en Wisteria worden gebruikt om de grijze gevels er groen en weelderig te laten uitzien. In deze bedrijfstuin vallen er in totaal meer dan 75 plantensoorten te bespeuren. Meerstammige heesters, berkenbomen en de majestueuze Rhus Typhina (fluweelboom) delen hun ruimte met kleurrijke planten zoals Echinacea, Echinops, Gaura, Persicaria, Helenium en Helleborus. Maar het zijn niet alleen de planten die hier floreren, ook aan de fauna is gedacht. Insectenhotels , vogelhuisjes en een speciale vleermuizenpaal  verwelkomen de natuurlijke bewoners van deze landelijke locatie.

Tuin van de toekomst - water

De onbetwistbare hoofdrolspeler in deze tuin is echter de  zwemvijver. Versierd met talloze waterlelies en met de waterkwaliteit van een Oostenrijks bergmeer, is deze waterpartij een paradijs voor kikkertjes, salamanders en andere amfibieën. De constructie van de zwemvijver getuigt van puur vakmanschap. Slimme keuzes, zoals het gebruik van Larix voor de overlooprand – een houtsoort die niet afziet – en het innovatieve biomineraalfilter onder het terras, zorgen ervoor dat deze vijver in topconditie blijft. Het resultaat is kristalhelder, zijdezacht water door een  filter en dat verwarmd wordt met een warmtepomp en zonnecollectoren .

Naast de bioplantenfilter, loopt het water van de zwemvijver ook over in een prachtige regeneratiezone met een dertigtal soorten waterplanten. Deze zijn aangeplant in klei die weinig fosfaten bevat, zodat ze kunnen groeien en bloeien zoals in een beek in de natuur.

Met dit project laten tuinaannemer Gerrit Vandenhove en Jeroen Vandenhove zien dat een aangename buitenruimte niet alleen is weggelegd voor de particulier. Voor bedrijven is een aangenaam stukje groen zeker een meerwaarde, denk maar aan de medewerkers die hier in het groen hun lunch kunnen genieten. Groen draagt bij tot een aangename leef- en werkomgeving. 

Proefduik mogelijk ! (neem zwemkledij/handdoek mee, kleedkleedkamer is aanwezig) 
Ook trampoline aanwezig voor de kinderen...

Openingsdata

Openingsuren

25 en 26 mei van 10u tot 18u
29 juni van 10u tot 21u
30 juni van 10u tot 18u

Prijs voor leden Landelijke Gilden

gratis

Prijs voor niet-leden

gratis

Parkeerinformatie

Meer dan 20 parkeerplaatsen. Ook plaats voor fietsen.
Groepen wel op afspraak zodat er voldoende parkeerplaatsen vrij zijn.

Praktische info

Tuin info

Tuintype

Klimaat- en ecologische tuinen
Architecturale en landschapstuinen

Subtype

Architecturale tuin, winnaar Vlaamse tuinaannemer

Oppervlakte

20 are

Leeftijd van de tuin

2 jaar

Creatie

eigen creatie

Extra info

Nieuwe tuin
Thema in de tuin
Rolstoeltoegankelijk
Groepen op afspraak

Adres

Wegbeschrijving

3 Kilometer van centrum Gavere
7 Kilometer van de N60
8 Kilometer van centrum Merelbeke
15 Kilometer van centrum Oudenaarde

Met de fiets en de bus bereikbaar.