Het Festival van Vlaanderen komt terug naar de kerk van Machelen a/d Leie 13 Sept 2024

13/09/2024 van 20:00 tot 22:00
Landelijke Gilde Machelen Aan De Leie
Op vrijdag 13 september 2024 komt het Festival van Vlaanderen naar de kerk van Machelen met ' Miroirs : Utopia Ensemble en Benjamien Lycke' . Dit wordt georganiseerd door de cultuurraad van Zulte. Kaarten via RESERVATIE
online op https://www.wicket.be/cultuurzulte
Het Festival van Vlaanderen komt terug naar de kerk van Machelen a/d Leie  13 Sept 2024
Het Festival van Vlaanderen komt terug naar de kerk van Machelen a/d Leie 13 Sept 2024
13/09/2024 van 20:00 tot 22:00

De gemeentelijke Cultuurraad Zulte organiseert terug een concert in het kader van het Festival van Vlaanderen.
Dit evenement zal doorgaan op vrijdag 13 september 2024 om 20u00 uur in de Sint-Michiels, Cornelius- en Ghislenuskerk in Machelen.
Gezien haar uitstekende akoestiek is de parochiekerk van Machelen een ideale locatie om muziekevenementen te organiseren:
 
Dit jaar 2024  is er  “Miroirs – Utopia Ensemble & Benjamien Lycke” 

- Ze vertolken muziek uit de 16e-eeuw van toonaangevende componisten van bij ons (Orlandus Lassus – Bergen-1532-1594 en Andreas Pevernage -Harelbeke 1542-1591).
Componisten die door velen en onterecht nog te weinig gekend zijn.

- Hun toch wel bijzondere en originele aanpak om dit concert op te voeren door gebruik te maken van videobeelden van 16e-eeuwse gravures die bekend staan als “beeldmotetten”.
Ter verduidelijking:een “Motet” is een term die gebruikt wordt voor een compositie die uitgevoerd wordt door zangers (veel gebruikte term van de Middeleeuwen tot de Renaissance-periode).
 “Beeldmotetten” daarentegen zijn 16e-eeuwse gravures die religieuze afbeeldingen voorstellen waarin er ook leesbare partituren in voorkomen. Weinig gekend en 10 jaar geleden toegevoegd aan de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenshap vanwege hun hoge cultuurhistorische waarde en zeldzaamheid.
Het is de muziek op deze afbeeldingen die ze ook willen naar voor brengen.
De video-afbeeldingen worden ook afgewisseld met hedendaagse beelden zodat de thematiek naar de dag van vandaag gebracht wordt en dit verwezenlijkt door de jonge en talentvolle Gentse componist/videograaf Benjamien Lycke.

Uitvoerders

 Michaela Riener,    mezzosopraan
 Bart Uvyn,              contratenor
 Adriaan De KosteÍ, tenor
 Lieven Termont,     bariton
 Guillaume Olry,      bas
 Bart Rodyns,          orgel
 Beniamien Lycke, projectie