
Die hoge energiefactuur beu? De oplossing is misschien wel te vinden in eigen buurt of dorp. Vanaf 1 januari kunnen burgers en andere lokale spelers zoals een lokaal bestuur, plaatselijke onderneming of landbouwer hun energie delen in groep, daardoor kan je energiefactuur een stuk economischer én ecologischer.
Met het project Korte Kabel wil Landelijke Gilden energiedelen meer bekendheid geven en stimuleren. Onze ultieme droom? Zelfvoorzienende dorpen waar vraag en aanbod lokaal op elkaar afgestemd zijn!
Heb je interesse in dit thema of wil je hieraan meewerken? Laat dan je gegevens hier achter!
- Wat is Korte Kabel?
- Kink in de kabel?
- Voordrachten Energie@home
- Terugblik: webinar voor gemeenten
- Aanbod voor gemeenten
- Zelftest: is jouw buurt klaar voor een energiegemeenschap?
- Interessante linken
1. Wat is Korte Kabel?
Met Korte Kabel heeft Landelijke Gilden een oplossing klaar voor het energieprobleem waar we allemaal van wakker liggen. Dit initiatief bestaat uit verschillende acties waarmee we het delen van energie meer bekendheid geven en toegankelijker maken. Voordeliger, groener en dichterbij.
Goed voorbeeld: HALnet, een succesvolle energiecoöperatie
In Hal (Hoogstraten) hebben we HALnet: hét voorbeeld van een succesvolle energiecoöperatie. Burger, landbouwer en ondernemer zijn hier gezamenlijk energieproducent en -consument. Dat levert voor iedereen voordelen op. Zo krijgt de producent meer voor zijn energieoverschot en betaalt de consument minder voor deze lokale energie, mits een goed getimed en slim verbruik.
Met Korte Kabel streeft Landelijke Gilden ernaar om met met gelijkaardige oplossingen en coöperatieve modellen zoveel mogelijk voet aan wal te krijgen in de Vlaamse dorpen. Daarmee stimuleren we energietransitie en houden we de factuur betaalbaar. In Ranst, Heist-op-den-Berg en Wuustwezel gaan we alvast in 2023 aan de slag om een energiegemeenschap op te richten.
2. Kink in de kabel?
De Vlaamse overheid maakt energiedelen vanaf 1 januari juridisch mogelijk. Praktisch heeft ze echter nog veel werk, want er is bijvoorbeeld nog geen duidelijkheid over hoe de administratie precies moet verlopen en wie daarvoor zal betalen. Landelijke Gilden vraagt daarom dat de overheid zo snel mogelijk werk maakt van dit kader, zodat iedereen een steentje kan bijdragen aan de oplossing voor de energiecrisis. Tegelijk moeten ook verenigingen en gemeentebesturen goed geïnformeerd worden, zodat zij op hun beurt mensen kunnen samenbrengen om te starten met energiedelen.
Landelijke Gilden engageert zich alvast om samen die praktische uitdagingen in kaart te brengen en in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen, vanuit onze ervaringen in de pilootprojecten in Ranst, Heist-op-den-Berg en Wuustwezel.
3. Energie@home
Naast enkele concrete projecten om het succesvoorbeeld van HALnet ook op andere plaatsen ingang te laten vinden, trekt Landelijke Gilden er ook op uit naar vele gemeenten om inwoners te helpen hun energiefactuur te begrijpen en betaalbaar te houden. Iedereen is van harte welkom op onze Energie@home-voordracht, waarvan je hier een overzicht vindt, dat regelmatig aangevuld zal worden!
4. Webinar
Waar de Energie@home-voordrachten zich vooral op de consument richten, wilden we met een webinar op 8 februari vooral beleidsmakers en lokale overheden inspireren en stimuleren om energiedelen als optie voor duurzame en betaalbare energie in hun gemeente te gaan ontdekken.
5. Aanbod voor gemeenten
In navolging van het webinar op 8 februari 2023 kunnen geïnteresseerde lokale besturen beroep doen op een uitgewerkt aanbod. Meer informatie hierover is terug te vinden op deze pagina.
6. Test: is jouw buurt klaar voor een hernieuwbare energiegemeenschap?
Met deze snelle zelftest check je of jouw buurt klaar is om een energiegemeenschap te vormen. Nog niet helemaal klaar? Geen probleem, je kan alvast de eerste stappen zetten!
Let op: aan het einde van de zelftest krijg je een overzichtspagina te zien met een overzicht van de vragen en bovenaan jouw score. Onthou die score (punten op 18 of percentage), op de volgende pagina van de test wordt duiding gegeven bij die score!
Interessante linken
|
|
---|---|
Wat zijn energiegemeenschappen? |
Een goede uitleg vind je op de website van energieregulator VREG Wist je dat er momenteel al 66 energiegemeenschappen aangemeld zijn bij de VREG? |
Wat is energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop | Ook daarvoor kan je terecht op de website van de VREG |
Praktische info over het delen en verkopen van energie | Die vind je op de website van Fluvius |