
Onze Vlaamse regio is bezaaid met kleine dorpen met daartussen lintbebouwing en daarrond de open ruimte. De groeiende mobiliteitsproblemen die hiermee gepaard gaan, houden verband met het verplaatsen en concentreren van een aantal economische, bestuurlijke en sociale functies buiten de woonkernen. Mobiliteit heeft dan ook een belangrijke impact op dorpen en op het platteland.
Ons standpunt
- Een aangepast ruimtelijk ordeningsbeleid dat inzet op kernversterking, maximaal vrijwaren van de resterende open ruimte
- Een uitgewerkt dorpenbeleid dat investeert in leefbare woonkernen met een aangepast aanbod aan economische, sociale en bestuurlijke voorzieningen. Dit kan dan aangevuld worden met een aangepast mobiliteitsbeleid dat inzet op vlotte verplaatsing tussen woonkernen en veel gevraagde bestemmingen.
- Aandacht in het verkeers- en mobiliteitsbeleid voor bereikbaarheid op het platteland.
Vlaanderen wil een vernieuwd systeem van openbaar vervoer ontwikkelen en een basisbereikbaarheid realiseren. Het bestaande systeem basismobiliteit is teveel gebaseerd op aanbod. Landelijke Gilden is voorstander van dit begrip en een meer vraaggestuurd mobiliteitsbeleid. Een verhaal op maat van de gebruiker is goed, op voorwaarde dat er een minimum aanbod wordt voorzien dat evenwaardig of beter is dan het huidige systeem. De toekomstige organisatie van het openbaar vervoer mag geen verschil in kwaliteit of prijs van de dienstverlening betekenen.
Onze expertise
Onze projecten
Informeren
Landelijke Gilden informeert leden over de toekomstige plannen voor mobiliteit. Daarnaast stimuleren we het maken van doordachte mobiliteitskeuzes op het platteland.
Living Tomorrow
Landelijke Gilden neemt deel aan twee trajecten over mobiliteit bij Living Tomorrow (huis van de toekomst). Het eerste gaat over openbaar vervoer in 2050, het tweede focust op mobiliteit op het platteland.
Welzijnszorg
Landelijke Gilden is actief in Welzijnszorg en levert concrete voorstellen om mobiliteit op het platteland voor kansengroepen te verbeteren.