onderbroek ondergronds

Onderbroek bovengronds: wat leren de onderbroeken ons?

Vlaams bodemleven nipt geslaagd voor de onderbroekentest

52% van de bijna 500 geregistreerde onderbroeken kwam zo goed als verteerd uit de grond. Vaak waren het enkel nog de elastiekjes of de dikke naden die overbleven. Micro-organismen in de bodem, zoals bacteriën en schimmels, maar ook insecten, deden dus hun ding met net iets meer dan de helft van de onderbroeken.

De andere helft van de begraven onderbroeken valt ruwweg in twee categorieën in te delen: 20% van de onderbroeken bleek deels verteerd te zijn en 28% van de onderbroeken kwam zo goed als intact uit de grond. Haalde je zo'n (bijna) intact exemplaar uit de grond? Dan graaf je best eens wat dieper naar de oorzaak van het probleem. Zo kan de grond te nat of te droog zijn, kunnen er te veel gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen gebruikt zijn of loop je misschien te vaak over het plekje waar je onderbroek begraven lag. Meer tips vind je in de artikels hieronder! 

Het resultaat

Hoe ziet je onderbroek er uit na twee maanden?

Vergelijk de vertering van de onderbroek en maak conclusies over het bodemleven in jouw tuingrond. Hoe gezond is jouw tuingrond? Je komt het hier te weten.

onderbroek weg

Onderbroek zo goed als weg?

Blijven enkel de elastiek en nog wat naden over? Proficiat! Je tuingrond zit vol leven, met regenwormen, insecten, schimmels, bacteriën die gesmuld hebben van het katoen. Zij helpen je bodem gezond te houden. 

onderbroek aangevreten

Onderbroek wat aangevreten?

Het bodemleven in je tuin is duidelijk aanwezig maar het kan nog wat hulp gebruiken om de bodem nog levendiger en vruchtbaarder te maken. Schenk deze zomer wat extra aandacht aan je tuin met onze tips.

onderbroek intact

Onderbroek nog intact?

Ai, hier is werk aan de winkel. Zie je nauwelijks tekenen van verval, dan zal je actie moeten ondernemen om je tuinbodem te verbeteren. Dat is helemaal niet moeilijk. We hebben tips om je op weg te helpen! 

Onderbroek ondergronds of bovengronds?

Je kan de test nog steeds uitvoeren!

Opgraven

Zit jouw onderbroek ongeveer 2 maanden in de grond? Dan kan je ze opgraven en vergelijken met de voorbeelden op deze pagina! Om jouw exemplaren te registreren en kans te maken op een prijs uit onze prijzenpot, ben je net te laat, maar een mailtje met jouw bevindingen is steeds welkom!

onderbroek uit de grond

Begraven

Heb je (nog) geen onderbroek begraven? Geen paniek! Je kan ook nu je onderbroek nog begraven om je bodemkwaliteit te testen. Met de info op deze pagina, kan je altijd aan de slag!

Tekst

Download onze instructie flyer hier

onderbroek in de grond