Menu

Erfgoed op het platteland

Erfgoed staat voor al het tastbare en niet-tastbare dat we uit het verleden hebben geërfd en het bewaren waard is. Veel landelijke gilden proberen oude recepten uit en organiseren streektaalvieringen, vertelavonden, tentoonstellingen en geleide erfgoedwandelingen. Ze doen kermissen, herleven oogstfeesten, processies en bedevaarten worden er in ere gehouden. Zowel jong als oud beleven er plezier aan.

Materieel en immaterieel erfgoed

Erfgoed op het platteland is vaak verbonden met landbouw en het rurale verleden van het dorp. Historische boerderijen, oude molens, hout gestookte broodovens, veldnamen zoals dries of kouter, verhalen over merkwaardige dorpsbewoners, de kapel voor de bescherming tegen veeziekte … weerspiegelen hoe onze voorouders omgingen met de natuurelementen en met elkaar.
Maar erfgoed is ook meer. De verhalen over de lokale industrie, de ontwikkeling van het transport, de veranderingen en modernisering van de omgeving en het leven in de loop van de 20ste eeuw: dit erfgoed vertelt ons hoe de samenleving met vallen en opstaan veranderde, tot wat ze nu is. Voor de komst van radio en televisie waren verhalen heel belangrijk, zeker in een rurale samenleving. Vandaag herleven ze als immaterieel cultureel erfgoed. Erfgoed is een thema dat aan populariteit wint bij afdelingen van Landelijke Gilden.

Onze activiteiten

Onze activiteiten staan open voor iedereen.

 

 

 

Gerelateerde activiteitenBekijk alle activiteiten >

Dates filter: 
dinsdag, 27 juli, 2021
Petanque
27jul

Petanque

Georganiseerd door Landelijke Gilde Engsbergen
Tessenderlo
Dates filter: 
vrijdag, 30 juli, 2021
Kubbtornooi
30jul

Kubbtornooi

Georganiseerd door Landelijke Gilde Reet
Reet
Dates filter: 
zondag, 8 augustus, 2021
Boerengolf, Boogschieten, Boerendarts
8aug

Boerengolf, Boogschieten, Boerendarts

Georganiseerd door Landelijke Gilde Westmalle
Westmalle
Dates filter: 
zondag, 15 augustus, 2021
Midzomerfeest - afgeslankte versie
15aug

Midzomerfeest - afgeslankte versie

Georganiseerd door Landelijke Gilde Poelkapelle
Poelkapelle