Menu

Erfgoed op het platteland

Erfgoed staat voor al het tastbare en niet-tastbare dat we uit het verleden hebben geërfd en het bewaren waard is. Veel landelijke gilden proberen oude recepten uit en organiseren streektaalvieringen, vertelavonden, tentoonstellingen en geleide erfgoedwandelingen. Ze doen kermissen, herleven oogstfeesten, processies en bedevaarten worden er in ere gehouden. Zowel jong als oud beleven er plezier aan.

Materieel en immaterieel erfgoed

Erfgoed op het platteland is vaak verbonden met landbouw en het rurale verleden van het dorp. Historische boerderijen, oude molens, hout gestookte broodovens, veldnamen zoals dries of kouter, verhalen over merkwaardige dorpsbewoners, de kapel voor de bescherming tegen veeziekte … weerspiegelen hoe onze voorouders omgingen met de natuurelementen en met elkaar.
Maar erfgoed is ook meer. De verhalen over de lokale industrie, de ontwikkeling van het transport, de veranderingen en modernisering van de omgeving en het leven in de loop van de 20ste eeuw: dit erfgoed vertelt ons hoe de samenleving met vallen en opstaan veranderde, tot wat ze nu is. Voor de komst van radio en televisie waren verhalen heel belangrijk, zeker in een rurale samenleving. Vandaag herleven ze als immaterieel cultureel erfgoed. Erfgoed is een thema dat aan populariteit wint bij afdelingen van Landelijke Gilden.

Onze activiteiten

Onze activiteiten staan open voor iedereen.

 

 

 

Gerelateerde activiteitenBekijk alle activiteiten >

Dates filter: 
zaterdag, 10 december, 2022
2-de tractorparade Merchtem
10dec

2-de tractorparade Merchtem

Georganiseerd door Landelijke Gilde Merchtem
Merchtem
Dates filter: 
zaterdag, 17 december, 2022
Tractorparade Herne
17dec

Tractorparade Herne

Georganiseerd door Landelijke Gilde Herne
Herne
Dates filter: 
zondag, 18 december, 2022
Tractorrun met verlichte tractoren
18dec

Tractorrun met verlichte tractoren

Georganiseerd door Landelijke Gilde Zoersel
Zoersel
Dates filter: 
vrijdag, 23 december, 2022
BOLLING
23dec

BOLLING

Georganiseerd door Landelijke Gilde Kluizen
Oosteeklo