Deroose Paul en Marie-Paule

Omschrijving

De tuin, geïnspireerd door de Engelse cottagestuinen, werd heraangelegd in 1978 naar een plan van de huidige bewoner, Paul Deroose tuin- en landschapsarchitect. De structuur van de tuin wordt bepaald door de symmetrische woning, die dateert van 1840, en de oude tuinmuren. Een centrale as aan weerszijden geflankeerd door gemengde borders loopt vanaf de woning naar een nis achteraan  in de tuin. Daarnaast bestaat de tuin uit een aantal tuinruimten die elk een aparte bestemming hebben. Begin de jaren 1990 werd de tuin uitgebreid met een border, bestaande uit een collectie oude rozen, bloeiende heesters, bomen en vaste planten.

Deze tuin geeft toegang tot een weide die aangelegd werd met 2 taluds( cuesta profiel) waarop struwelen van inheemse bomen, waaronder eik, esdoorns, els, hazelaar en Weichelspruim geplant zijn.

Op het laagste punt werd een natuurlijke vijver aangelegd, van waar men geniet van een mooi uitzicht op de woning.

Langs de noordkant van de ommuurde tuin bereikt men de oude boomgaard die inmiddels werd aangevuld met jonge fruitbomen. Tenslotte komt men in de moestuin met serre.

Het volledige domein is ca 2000 m2 en nodigt uit voor een mooie gevarieerde wandeling.

Openingsdata

Openingsuren

10u tot 12u en van 14u tot 18u

Prijs voor leden Landelijke Gilden

2,50 euro

Prijs voor niet-leden

5 euro

Parkeerinformatie

Private parking voor 9 wagens.
Ruimte op de berm langs de straat. (Momenteel wegenwerken waardoor de beschikbare ruimte beperkter is).

Praktische info

Contact

Marie-Paule
Deroose

Telefoon

Tuin info

Tuintype

Architecturale en landschapstuinen

Subtype

Architecturale tuin, cottagetuin

Oppervlakte

1,5 ha

Leeftijd van de tuin

46 jaar

Creatie

Eigen creatie (tuinarchitect Paul Deroose)

Extra info

Nieuwe tuin
Groepen op afspraak
Deels rolstoeltoegankelijk

Adres

Wegbeschrijving

Komende via de E40 of A10 de afrit 6 Jabbeke/ De Haan nemen en vervolgens de borden De Haan volgen. N377 nemen (richting De Haan) en na 850m boven op de brug de eerste afrit links nemen (net voorbij de spoorlijn). Vervolgens de Duikerstraat uitrijden tot beneden en rechts afslaan naar de Stationsstraat. De bestemming bevindt zich op 450m aan uw rechter kant.

Komende vanaf De Haan/ Bredene/ Blankenberge rijden richting de N377. Boven op de brug over het kanaal Brugge-Oostende de afrit rechts nemen (net voorbij het kanaal Brugge-Oostende). Vervolgens de Duikerstraat uitrijden tot beneden en rechts afslaan naar de Stationsstraat. De bestemming bevindt zich op 450m aan uw rechter kant.