Dominique Vreven

Omschrijving

The healty garden

Moestuincomplex van circa 30 are met bijzondere groenten, kruiden en fruitsoorten in biologische teelt. Deze, dikwijls heel sierlijke, gewassen zijn didactisch opgesteld en vormen een beeld van hoe je moestuin er kan uitzien in de nabije toekomst. Reeds bijna 40 jaar wordt hier geëxperimenteerd met eetbare planten van over de hele wereld, die je dan ook binnen afzienbare toekomst in de reguliere groentewinkel en zaadhandel kan aantreffen. Zo wordt in deze tuin reeds meer dan 20 jaar quinoa geteeld, lang voordat dit gewas bekend werd in onze Westerse wereld.

Op geregelde tijdstippen geeft Dominique rondleidingen in de tuin. Hierbij komt vooral het gezondheidsaspect van de geteelde gewassen aan bod waarin hij als herborist een goed inzicht op heeft. hierbij wordt ook de nadruk gelegd op de bereidingen in de keuken.

Tuin van de toekomst - water

De bodem bestaat voornamelijk uit klei wat voor problemen zorgde bij de opstart. De bodem wordt gezond gehouden door jaarlijkse toevoegingen van eigen compost en in de winter wordt alles afgedekt met een dikke laag bladeren die tegen de lente bijna volledig verteerd is. Jaarlijks worden er lavameel en zeewierkalk toegevoegd. Mulchen tegen droge gebeurt met stro, groen afval en gehakselde plantenresten. Ook werd de beplanting in de loop der jaren aangepast aan het extreme weer. Al het regenwater wordt opgevangen en er is zo'n 15.000 liter in voorraad. 

Openingsdata

Openingsuren

10u tot 18u

Prijs voor leden Landelijke Gilden

2,5 euro (t.v.v. aanleg bewegingspad in de tuin Ter Heide Tongeren)

Prijs voor niet-leden

5 euro (t.v.v. aanleg bewegingspad in de tuin Ter Heide Tongeren)

Extra's

vlierbloesemlimonade en kruidencake

Praktische info

Tuin info

Tuintype

Collectietuinen
Klimaat- en ecologische tuinen

Subtype

Collectie bijzondere voedselplanten

Oppervlakte

30 are

Leeftijd van de tuin

37 jaar

Creatie

Eigen creatie

Extra info

Vlaco-tuin
Rolstoeltoegankelijk
Thema in de tuin

Adres

Wegbeschrijving

The healthy garden is gelegen langs de rijksweg van Bilzen naar Diepenbeek-Hasselt, op ongeveer
1 km vanuit Bilzen-centrum.