Webinars 2023

Het thema van Open tuinen 2023 is bodem. In een reeks webinars nemen we het thema bodem onder de loep en geven we je heel wat tips en tricks!

 

 

webinar Bart Verelst en Marc Verachterd
ecotuin

Wat na ontharden?

De bodem is een levend systeem dat ons voedsel, water en klimaat regelt. Hoe kunnen we de bodem beter beschermen, en waarom zijn ook individuele acties belangrijk? Verwacht je niet aan een cursus tuinieren, wel aan een inspirerend verhaal van Elisa's zoektocht om bodemzorg te verankeren in (ver)bouwprojecten of onthardingsprojecten en tips om zelf aan de slag te gaan.”
 

Spreker: Elisa Vermeulen van Ossiado, partner en expert die bodemuitdagingen en bodemkansen doorgrondt.

bodem

Het geheim van een gezonde tuinbodem

‘De droom van elke tuinier? Een tuin in blakende gezondheid! In een gezonde tuin groeien planten (bijna) vanzelf… maar je tuin is meer dan alleen maar een harmonieuze collage van bomen, bloemen en planten. Onder de grond is een heel netwerk actief van ontelbare organismen om deze planten in topconditie te houden… het bodemvoedselweb. In zo’n optimale omgeving blijven planten sterk en gezond … al kan er dan nog vroeg of laat wel eens een probleem opduiken. Wat is het geheim van zo’n gezonde tuin(bodem)?’
 

Laurent Bernaerts, technical expert DCM Naturapy
 

zakboek voor de sponstuin

Infiltreren van regenwater in je tuin

Marc Verachtert en Bart Verelst kwamen spreken over hun nieuwe Zakboek voor de Sponstuin. Hun allerbelangrijkste boodschap: ‘laat regenwater infiltreren in je tuin’. Het maakt elke tuin sterker tegen droogte, is goed voor milieu en klimaat en voorkomt wateroverlast op andere plekken

Willem met aangevreten onderbroek

Het belang van een goede bodem

Annemie Elsen en Marianne De Ruyck zijn twee experten die beiden werkzaam zijn bij de Bodemkundige Dienst van België. Ze kwamen ons het belang van een goede bodem vertellen en gaven praktische tips om je tuin dankzij een gezondere bodem, klimaatbestendig te maken. We gaven die avond ook het startschot van de nieuwe campagne onderbroek_ondergronds waarin we het bodemleven in de tuin gemeten hebben aan de hand van een onderbroekentest.

Onderbroek Ondergronds Campagnebeeld

Onderbroek Ondergronds

Onderbroeken vertellen ons alles over het geheime bodemleven in jouw tuin.

Met onze campagne Onderbroek Ondergronds sporen we iedereen aan om zelf op onderzoek te gaan naar de kwaliteit van het bodemleven in de tuin. Meer informatie over het waarom, hoe en wat met nu het resultaat? Dat kom je te weten via deze link!