Menu

Terug naar Campagnes >'t Werkkot

Gereedschapsbibliotheek

Waarom een boormachine in huis hebben als je die toch maar 4 keer per jaar gebruikt? Hoeveel gereedschapsmateriaal zou er niet in de Vlaamse huizen liggen dat niet of amper gebruikt wordt? En wat met mensen die geen plaats of geld hebben voor gereedschapsmateriaal? Zonde toch?! Als Landelijke Gilden geloven we er sterk in dat een gereedschapsbibliotheek heel wat troeven kan hebben voor de leefbaarheid van een dorp. Wij geloven erin dat, als we een groep buurtbewoners kunnen samenbrengen rond een gedeelde interesse en als we mensen die willen klussen kunnen samenbrengen met mensen die kunnen klussen, dat we heel wat kunnen realiseren in een buurt of dorp op vlak van sociale cohesie, zelfredzaamheid, persoonlijke ontwikkeling en participatie in de samenleving.

't Werkkot is een fysieke plek in een dorp, gedragen door een open vrijwilligerswerking, waar dorpsbewoners werkmaterialen kunnen uitlenen om te klussen, repareren of renoveren. In deze gereedschapsbibliotheek wordt niet alleen gereedschap gedeeld, maar ook kennis en ervaring rond werkmateriaal en klussen. Het is een plek waar klussers samenkomen, tips en advies geven en krijgen. Dorpsbewoners zetten er hun talenten in en geven workshops. Daarnaast zijn er ook opleidingen voor de vrijwilligers en leden. De vrijwilligers en leden zijn van essentieel belang om het concept vorm te geven, initiatieven op te zetten en bij te dragen aan de sfeer. Iedereen is welkom!

Met 't Werkkot willen we alle buurtbewoners toegang verlenen tot een breed gamma aan werkmateriaal, dat anders individueel zou worden aangekocht, ook al heeft de gebruiker het maar beperkt nodig. Door het te delen, wordt het gereedschap efficiënter gebruikt en kunnen we kiezen voor iets duurdere, maar kwaliteitsvolle toestellen. Delen gaat zo de overconsumptie van goedkope wegwerptoestellen tegen.

Meer gebruikers zullen aan de slag kunnen met geschikt werkmateriaal voor onderhoud en herstellingen, ook mensen die geen budget of plaats hebben om materiaal te kopen. We creëren een stimulerende, informele leeromgeving; waar mensen vaardigheden verwerven en talenten ontplooien. Het maakt niet alleen persoonlijke ontwikkeling mogelijk, maar zorgt ook voor participatie en zelfredzaamheid.

Daarom gaan we, dankzij subsidies van de provincie Limburg, Vlaanderen en Europa, aan de slag in 3 gemeentes in de regio Kempen & Maasland (Limburg)! We gaan er op zoek naar mensen die geloven in een gereedschapsbibliotheek en zin hebben om mee na te denken over hoe die er dan precies moet uitzien.

We hebben hiervoor een partnerschap opgezet met De Transformisten. Zij zijn expert op het vlak van deelinitiatieven en zullen de opstartende bibliotheken ontzorgen op vlak van verzekering, structuur en organisatie.