Menu

Terug naar Actualiteit >Plattelandsacademie - Dorpendebat 2020

Geschreven op 11 september 2020. - Actie(f) in je dorp, Maatschappelijke dossiers

Kernversterking, verdichting, de bouwshift, het belang van de open ruimte... Allemaal thema's en uitdagingen die zowel het beleid als de geëngageerde dorpsbewoner bezig houden. De Plattelandsacademie leerde uit contacten dat dit thema stof is tot discussie en verwierf heel wat nuttige inzichten en contacten hierover.

 

De Plattelandsacademie wil deze kennis delen tijdens:

Masterclass
voor professionals,
beleidsmakers en ambtenaren

Debatavond 
voor iedereen
met interesse in het thema

Zowel de debatavond als de masterclass vonden reeds éénmaal plaats in Aalter, nog net voor de corona-crisis begon. De masterclass wordt in oktober hernomen in Leuven. 


Masterclass dorpskernverdichting. Hoe aanpakken binnen de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en andere wetgeving?

In dorpen en woonkernen moet het ruimtelijk rendement omhoog. Eén van de strategieën is kernversterking en verdichting. Alle beleidsniveaus zijn er mee bezig. Planners en ontwikkelaars zoeken hoe ze kwaliteitsvol kunnen omgaan met de opdracht. Binnen de bestaande regelgeving en praktijken zijn er mogelijkheden (RUP, verordening, masterplan...) om mee aan de slag te gaan. 
 
Guy Vloebergh, senior ruimtelijk planner bij OMGEVING en hoofdlector Masteropleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning  (Universiteit Antwerpen), geeft een masterclass over dit thema. Na de inleiding over kernversterking komen vijftien instrumenten aan bod. Guy eindigt met aanbevelingen om er in de praktijk mee aan de slag te gaan.
 
Deze namiddag wordt een tweede maal ingericht in Leuven en staat open voor personen met ervaring in ruimtelijke ordening. Deelname kost 50 euro, inclusief cursusmateriaal en persoonlijk attest van deelname. Alles wordt coronaproof ingericht, er is plaats voor 40 personen. Inschrijven is verplicht en kan via de link hieronder. 
 
Aalter Leuven 
11 maart 2020 13 oktober 2020

Villa Snoeck
Stationsstraat 69 
9880 Aalter

Provinciehuis Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven

13u: ontvangst met broodjeslunch
13u30: aanvang masterclass
16u30: einde

13u: ontvangst met broodjeslunch
13u30: aanvang 
​16u30: einde
De inschrijvingen voor de masterclass in Aalter zijn afgesloten. Dank aan alle aanwezigen! 

De inschrijvingen zijn afgesloten. 

 


Debatavond "Wonen, bouwen en leven in dorpen. Nu en in de toekomst"

Over wonen, bouwen en leven in dorpen, nu en in de toekomst. Hoe gaan we om met de beschikbare ruimte in ons dorp? Wonen we dichter bij elkaar? Of beter boven elkaar? Wat doet dat met het uitzicht van ons dorp? Is er nog iets te beleven op straat? Kan je nog naar een ontmoetingsplek? ...  Boeiende vragen, waarover we die avond met elkaar en met een panel van professionals in gesprek gaan.

Aalter
11 maart 2020

Gemeentelijk Auditorium, gelijkvloers
Europalaan 22
9880 Aalter

Ontvangst vanaf 19u30
Aanvang: 20 uur

Programma en sprekers debatavond Aalter

De inschrijvingen voor de debatavond in Aalter zijn afgesloten. Dank aan alle aanwezigen! 

Lees hier het verslag van de debatavond te Aalter